Etapa de autocunoaștere este una importantă atunci când discutăm despre dezvoltarea profesională. A ne cunoaște presupune, în primul rând a avea o evidență a competențelor noastre, dar și aspectelor pe care dorim să le îmbunătățim la propria persoană, putem înțelege și care ne sunt resursele, dar și barierele în demersul spre o carieră de succes. Prin urmare, azi ne vom ocupa de analiza SWOT. Da, acea analiză SWOT ce presupune să ne înarmăm cu multă obiectivitate și să ne analizăm cum putem mai bine.

SWOT este acronimul pentru Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats din limba engleză, care înseamnă Punte tari, Puncte Slabe, Oportunități, Amenințării. Această analiză este un pas spre autocunoaștere și ne va ajuta în momentele în care mergem la un interviu.

Analizează fiecare dintre aceste aspecte și completează o analiză SWOT personală. S-ar putea să fie util dacă discuți cu prietenii sau cu familia pentru a te ajuta în acest demers.

Aceasta analiză nu ne face mai atractivi pe piața muncii, însă te ajută să te cunoști mai bine și să îți poți seta obiective realiste pe termen scurt, mediu și lung. Totodată, constituie un ajutor pentru construirea discursului la angajare.