Eu nu sunt locul meu de muncă, dar locul de muncă e o parte importantă a vieții mele.

Cât încă suntem studenți făurim vise pe care mai apoi le uităm pentru că de prea puține ori au fost realizabile. Facem acțiuni de voluntariat, proiecte, învățăm pentru examene și cam atât. Experiența noastră într-un cadru non-formal poate încropi o idee despre cum va fi atunci când îți vei lua un job pe bune, cu bani mai mulți sau mai puțini, dar foarte importanți. Îndrăznesc să spun că visele celor mai mulți se sfarmă în primele 48 de ore lucrate constant, într-o firmă. Oare așa se termină tot? Oare cariera înseamnă a lucra cea mai mare parte din zi pentru ca mai apoi se te întorci la familia ta doar part-time sau la grupul tău de prieteni doar ca un hobbie? Depinde. S-ar putea să nu fie doar atât.

O privire mai atentă asupra mediului instituțional ar trebui să ne clarifice cât de cât viziunea. Atunci când ești angajat, angajatorul se așteaptă ca tu să îndeplinești anumite atribuții, adică are niște cereri pentru tine. Tu, angajatul ai de asemenea niște cereri, care, de cele mai multe ori, îl implică pe angajator doar în parte. Dorești condiție socială, prestigiu, încredere și siguranță pe de-o parte, iar pe de alta, un mediu stabil de muncă, igienic, cu oameni ok și un venit mare. Angajatorul se poate implica doar în ceea ce privește mediul de lucru și remunerația. Restul rămân tot în responsabilitatea ta.

Contractul pe care îl primești pentru a fi semnat este însoțit de fișa postului și un at contract simbolic. Pentru faptul că angajatorul îți va asigura remunerația și condițiile de lucru, el va ava niște cereri. De exemplu îți va cere să vinzi două apartamente pe zi, să traduci 50 de pagini, să termini un proiect până la o anumită dată. Pentru că tu ai anumite nevoi, vei presta la rândul tău cu potențialul, rapiditatea de decizie, capaciutatea de analiză, cu un anumit ritm pe care ți-l vei impune pentru a atinge scopul, cât și o anumită anduranță la stres.  Este bine să știi ce vrei în momentul care încerci să-ți găsești un job, pentru că îți va reduce frustrarea pe termen lung. În loc să cauți trei ani în diferite domenii ai putea lucra trei ani într-un domeniu, avansând pe diferite posturi datorită performanţei demonstrate.

Indiferent de cât de multă experiență ai acumulat lucrând în photoshop, nu-ți va folosi decât prea puțin atunci când va trebui să organizezi un eveniment. Spun toate astea pentru că ceea ce dăm și ceea ce acceptăm să primim în locul în care ne petrecem cea mai mare parte a vieții, adică la locul de muncă, este bine să fie direct proporțional cu așteptările noastre, dar și cu ceea ce știm să facem și mai ales cu ceea ce considerăm oportum.

Te așteptăm la Centrul de Carieră pentru a descoperi împreună cum poţi folosi aceste informaţii în dezvoltarea traseului profesional.

Articol scris de Mădălina Căuneac