Obiectivele noastre pot fi instrumente extraordinar de utile în traseul profesional sau pot fi niște idealuri – bune pretexte pentru a discuta cu prietenii despre viitor. Ce face ca un obiectiv să capete sens și să devină cu adevărat util? Un plan are este atașat acestui obiectiv. Planificarea e esențială atunci când ne gândim la traiectoria profesională. Dar o planificare nu e un simplu eseu despre viitor. Trebuie să luăm în considerare resursele de care dispunem, prioritățile pe care le avem și, mai ales, rezultatele la care dorim să ajungem.

Odată stabilit obiectivul, dacă el este formulat SMART, înseamnă că înglobează și câteva indicii despre rezultatele pe care le vizăm. Aceste rezultate nu sunt altceva decât indicatori clar stabiliți ce să ne ajute să înțelegem încotro dorim să ajungem. Se poate ca rezultatul dorit să fie un venit de 500.000 Ron pe an, se poate să vizăm ca rezultat o funcție de conducere sau o afacere pe care să o administrăm. Stabilirea rezultatului dorit reprezintă acea linie de FINISH. Cu alte cuvinte, e nevoie să ne răspundem la întrebarea ”Unde îmi doresc să ajung din punct de vedere profesional?” Acest punct nu trebuie să fie unul rigid. Se prea poate ca odată atins rezultatul dorit să îmi stabilesc noi obiective și să țintesc spre noi rezultate. Și, totuși, identificarea rezultatului, deși un pas important, nu este și suficient.

Al doilea pas îl reprezintă identificarea acțiunilor concrete pentru a ajunge la rezultatul stabilit. De exemplu, dacă îmi doresc administrarea unei afaceri, se poate să consider esențială o formare în domeniul business. Dacă doresc să am un venit de 10.000 ron pe lună se poate să am nevoie de o calificare pe care trebuie să o obțin după finalizarea studiilor, să profesez într-un anumit domeniu poate implica o calificare sau o experiență de minim 2 sau 3 ani în alte funcții decât cea vizată. Orice rezultat are o serie de acțiuni – acestea reprezintă traseul pe care e nevoie să îl urmez din punctul în care mă aflu până la acel punct de FINISH. Unele acțiuni pot fi realizate simultan, altele depind unele de altele (e nevoie de diplomă licență pentru a obține o calificare de formator, de exemplu). Odată ce identificăm acțiunile, o diagramă GANTT te poate ajuta să organizezi acțiunile în timp, în funcție de restricțiile pe care le pot avea diferite etape. Și uite cum, de la simpla formulare a obiectivelor, avem nevoie să le asociem unor rezultate și unor etape necesare pentru a obține ceea ce ne dorim. Și asta nu e tot, mai este o etapă, și anume identificarea resurselor de care avem nevoie pentru fiecare dintre etape.

Resursele se clasifică în cele de tip material, financiar, uman și mai putem discuta despre resurse de timp sau energie. S-ar putea să ai nevoie de anumite cărți sau de un laborator sau aparatură necesară pentru perfecționare și acestea sunt resurse materiale. Uneori, o acțiune implică diferite costuri suplimentare (cheltuieli pentru un curs, cheltuieli pentru o aparatură de care ai nevoie) și atunci e nevoie să luăm în considerare resursele financiare. Se poate să ai nevoie de ajutor, de sfatul unui practician, să apelezi la persoane care să îți permită să faci job shadowing sau de o consultanță din partea unui consilier în carieră – oamenii de care ai nevoie pentru parcurgerea unei etape se încadrează, așa cum sugerează și numele, la resurse umane. Și e nevoie să ținem cont de cât timp trebuie să alocăm unei etape. Dacă ne propunem învățarea limbii chineze în timp ce trebuie să finalizăm cercetarea pentru lucrarea de licență, să învățăm pentru ultima sesiune și să avem rezultate dezirabile în cadrul unui internship s-ar putea ca resursele de timp și de energie să nu fie suficiente.

Planificarea nu trebuie să fie un proces costisitor, obositor sau îngrijorător. E nevoie să ne cunoaștem suficient de bine încât să știm ce rezultate ne mulțumesc, apoi să ne identificăm resursele de care dispunem pentru a ajunge la rezultatele dorite sau cât mai aproape de acestea și să organizăm în timp acțiunile pe care e nevoie să le întreprindem.

Completând tabelul de mai jos vei putea integra obiectivele tale în planul strategic de carieră.