Fiecare dintre noi are o anumită imagine în minte care prinde contur atunci când  auzim cuvântul carieră. Unii ne gândim la un loc de muncă, la un spațiu în care să putem desfășura activități care ne fac  plăcere, alții  ne gândim la un stil de viață care să ne permită ascensiune continuă din punct de vedere profesional, mai suntem  și cei care privim cariera ca sursă financiară sau cei care o vedem ca pe o chemare, ca pe o vocație. Perspectiva personală și a celorlalți ne influențează cu siguranță modul în care luăm decizii de orice fel. Oare când vine vorba de carieră ne ghidăm mereu după informații adevărate, acurate? Ei bine, prin acest articol vom aborda câteva mituri relativ răspândite  care ne pot conduce eronat procesul de alegere al unei cariere.

Unul dintre cele mai comune mituri din această sferă poate fi sumarizat prin afirmația Există o singură profesie/ocupație care mi se potrivește.” Dacă stăm să privim complexitatea fiecăruia dintre noi, vom înțelege de la bun început care este greșeala strecurată în această perspectivă. Fie că  ne gândim la varietatea intereselor pe care le avem, a valorilor după care ne ghidăm  sau abilităților  pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului putem conștientiza faptul că ne-am potrivi cu o varietate destul de mare de domenii. Complexitatea dezvoltării fiecăruia dintre noi pur și simplu nu pare a se suprapune pe o singură ocupație, pe un singur domeniu în care fie reușim să ajungem și atunci apare și satisfacția, fie nu reușim și atunci suntem nemulțumiți.

            De la această  idee apare un alt mit : „Profesia mea trebuie să fie ideală, să îmi satisfacă toate dorințele şi nevoile”. În acest context, ar fi foarte util să ne amintim că lucrurile nu pot atinge perfecțiunea  oricât de mult ne-am dori ; în orice domeniu activăm vom găsi cu siguranță atât  aspecte pozitive, cât și aspecte negative.Relevantă devine deci  balanța dintre cele două talerele și nu așteptarea de a regăsi doar lucruri bune în cariera noastră, indiferent de direcția spre care ne orientăm.

„Individul trebuie să aibă control  total asupra carierei lui.” este un alt mit răspândit. Merită să punctăm  aici faptul că există o diferență între a fi sigur/încrezător când vine vorba de abilitățile, talentele, forțele proprii și cu totul altceva să exerciți control asupra întregii tale cariere. Dacă ne gândim la un job ce presupune munca în echipă, ne putem  imagina foarte ușor de ce afirmația de mai sus este complet falsă. Cariera este influențată de un conglomerat de factori de la cei personali (resursele avute, interesele persoanei, grupul de prieteni, motivația acesteia) la cei externe (de exemplu locurile de muncă disponibile pe piață, mass-media). Din acest motiv este inconsecvent să ne gândim că am putea la un moment dat să menținem sub control toate rotițele ce formează mecanismul carierei.

Un alt lucru privit  în nuanțe de „alb-negru” este succesul în carieră. Tendința de a avea așteptări cât mai mari de la propria persoană este adesea asociată și cu dorința de a avea succes, general vorbind. Să fie totuși  adevărată perspectiva conform căreia „Oamenii fie au succes în carieră, fie eșuează total”?

Oare nu ni s-a întâmplat vreodată să avem o zi proastă, fără ca acest lucru să nu ne facă mai puțin valoroși, mai fără succes? Afirmația de mai sus ar trebui  tratată cu o oarecare precauție, fiind mai utilă o perspectivă mai degrabă gri : poți avea în orice fel de carieră suișuri și coborâșuri, momente de succes presărate cu dificultăți ; până la urmă succesul înseamnă și să știi să depășești obstacolele.

Te așteptăm la Centrul de Carieră pentru a descoperi împreună care sunt  miturile tale cu privire la carieră. Nu lăsa posibilele informații false care îți ghidează deciziile să îți clădească și cariera!

Articol scris de Maria Coșuțiu