TESTIMONIALE ALE ALUMNILOR UBB

Ciprian Popoviciu, absolvent al Facultății de Fizică, promoția 1993, East Carolina University

Universitatea Babeș-Bolyai și Facultatea de Fizică, în mod particular, au avut o influență deosebită în educația și cariera mea. Păstrez amintiri aparte legate de această Alma Mater, de experiența studenției. De fiecare dată când vizitez Clujul, trec fără greș pe la Universitate și pe la Mircea [Crișan]. Din aceste motive, am decis să duc cu mine într-o expediție în Nepal un simbol al Universității. În data de 22 Mai [2008], la ora 4:45, am reușit să ajung în Vârful Everest (Munții sunt o pasiune a mea) și să fac aceste poze cu sigla Universității Babeș-Bolyai. (472 caractere)

Bianca Mereuță, absolventă FSPAC, secția Jurnalism

 • Value Creator | „Ce le citim copiilor” Community Leader | Publisher | Author

 • Femeia anului pentru promovarea dragostei de carte”, 2018 și Liderul anului în educație pentru lectură”, 2018

Anii facultății au fost cei în care m-am descoperit cu totul ca om și ca profesionist. Încă din primul an am fost încântată de deschiderea unor profesori foarte tineri care s-au apropiat de noi și care ne povesteau cu drag și cu însuflețire despre experiențele lor profesionale din relația cu alte universități din Europa sau din lume. Mi-a plăcut enorm faptul că am avut multă libertate, acea libertate pe care fiecare dintre noi a folosit-o așa cum a considerat. Eu am fost unul dintre acei studenți care a înțeles libertatea ca pe o oportunitate de a căpăta cât mai multe cunoștințe. Și am ales să mă apropii de acei profesori care reușeau să îmi ofere mai mult decât o simplă prelegere la curs, cu care să pot dialoga și cu care să pot crea o relație durabilă. Anii facultății vor rămâne pentru mine de neuitat datorită profesorului pe care l-am considerat mentor, George Anghelecev. Acel om bun și cald și zâmbitor și deschis spre nou și inovație mi-a dăruit enorm de multe cărți din biblioteca sa, mi-a ghidat pașii spre a învăța continuu, m-a făcut să îmi văd punctele forte, m-a ghidat înspre a-mi simți profesia mea, m-a încurajat în permanență, mi-a povestit despre consecvență și despre viitor. La mine, anii facultății se adună într-un om care mi-a deschis lumea și mi-a arătat drumul de pe care nu am mai plecat. Sunt tot aici, domnule profesor. Creez și comunic cu inima, pentru oameni, așa cum m-ați descoperit în urmă cu aproape douăzeci de ani, atunci când ne-am întâlnit pentru prima dată, în anul întâi, și sunt consecventă, așa cum m-ați învățat să fiu. (1301 caractere)

Irina Drexler, absolvent Facultatea de Litere

 • Cercetător în domeniul tineretului pentru Comisia Europeană și Consiliul Europei

 • Expert Departamentul Anti-Discriminare al Consiliului Europei

 • Angajat al Consiliului Europei, Oficiul regional pentru Combaterea Criminalității Cibernetice, din București.

Universitatea a reprezentat oportunitatea unor pași decisivi către dobândirea independenței și conturarea pasiunilor și profilului profesional, o perioadă de învățare atât formală, cât și non-formală, prin implicarea în activități de voluntariat la nivel local și național. […] Totodată, perioada mea UBB-istă mi-a clarificat viziunea despre civism și mi-a atras atenția asupra importanței pregătirii, perseverenței și bunei-organizări pentru a obține rezultate, trasându-mi reperele conduitei profesionale și deschizându-mi ochii spre a putea discerne cu mai mare acuratețe între colegialitate și prietenie, între bine și rău. De altfel, o primă experiență de lucru a fost tot în cadrul UBB, printr-un internship în actualul Centru de Dezvoltare Universitară și Management al Calității. Investiția universității în mine timp de opt ani mi-a deschis orizonturile spre alte limbi, culturi și domenii de activitate relevante la nivel internațional. Opt ani frumoși și intenși, dificil de rezumat în câteva rânduri. Sunt recunoscătoare cadrelor didactice, colegilor și personalului administrativ pentru lecțiile primite și amintirile create și sunt încrezătoare că renumele acestei universități va continua să răsune prin efortul ”UBB-iștilor” de astăzi, deopotrivă studenți, cadre didactice, absolvenți, călăuziți de principii solide pentru o societate sănătoasă. Per aspera, ad astra! (1195 caractere)

Magor Csibi, absolvent FSPAC

 • Head of Leadership and Organizational Culture Practice at Trend Consult Group

 • Member of the European Parliament (2007-2009)

 • Vice-Chairman in the Committee on the Environment, Public Health and Food Safety, European Parliament

N-am fugit niciodată de învățare, ba chiar am fost ținta mișto-urilor din partea colegilor de câteva ori, fiind considerat tocilar de unii. Problema era că rareori am văzut sensul și aplicabilitatea învățării mecanice și a memorării, pentru că nu prea am reușit să și aplic în viața mea de zi cu zi aceste informații. Pe lângă asta am învățat repede că a fi tocilar nu e deloc un avantaj și a arăta că ești deștept nu te face să devii simpatic.

UBB a fost primul loc care m-a făcut să văd învățarea ca un lucru “cool”. Aici am învățat să îmi dau seama că studiatul nu este despre “trebuie”, ci despre a găsi acele subiecte care chiar te interesează, care te ajută să ai o viziune mai profundă asupra vieții. Tot aici mi-am dat seama că cititul te poate ajuta să înțelegi societatea în care trăiești și, câteodată, chiar să poți prezice trendurile care urmează să apară. Aici mi-am găsit primii mei mentori, profesori cărora le păsa de cum vedem noi lumea din jur și cât de largi sunt orizonturile noastre, iar acești profesori dădeau mult mai mult elan decât aceia care încercau să ne dovedească că sunt mai deștepți și mai experimentați ca noi.

UBB pentru mine este Alma Mater, în adevăratul sens al cuvântului, locul care m-a făcut să fiu omul de azi. (1029 caractere)

Melinda Szabo, Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educației

 • Analist de politici educaţionale în cadrul European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR), Bruxelles

Universitatea pentru mine a reprezentat un spațiu intelectual nu doar pentru dezvoltarea personală ci și un spațiul pentru dezvoltarea regiunii, înglobând specificul comunităților locale ardelene și constituindu-se drept promotor al modernizării regionale. Universitatea Babeș-Bolyai și-a lăsat o amprentă în regiune mai ales prin dezvoltarea științifică, extinderea cunoașterii avansate și prin pregătirea umanistă și științifică de înaltă calitate, care sunt perpetuate de cei care au absolvit studiile universității. Condiţia esențială pentru realizarea performanţelor au fost cadrele didactice care au conectat dezvoltarea regională cu modele organizatorice din spațiul occidental și au permis crearea universității de azi. (634 caractere)

Verineia Codrean, absolvent FSPAC

 • Fondator & Senior Speechwriter în cadrul Speech Architects, Hong Kong, China 

The UBB University was the building block of what turned out to be an exciting worldwide career path. The blend between traditional university classes along with invited guest lecture speakers has opened up a world of new possibilities, new perspectives and the ability of critical thinking to be capable to understand the information that comes your way but still be able to be questioned. This is an incredible valuable skill that I’m using to present day in my own company along with teaching my staff as well. The University represents a critical link in forming both your knowledge along with aspirations that are way bigger than what you could’ve imagined at first. This brought me to a career throughout Europe, USA and now Asia, based in Hong Kong. And this same thinking inspires me to come twice a year to give back to UBB students through workshops as a guest lecturer as a way to give back to what the UBB university has helped me to achieve. (788 caractere)

Diana Roxana Galos

 • Cercetător în cadrul European University Institute (Political and Social Sciences Department)

Universitatea a reprezentat nu doar prima treaptă în extinderea și aprofundarea cunoștințelor specifice domeniului meu, dar și dezvoltarea gândirii critice. După absolvirea Colegiului ,,Emil Racoviță“ am simțit că Universitatea Babeș-Bolyai a fost cea care mi-a oferit ustensilele necesare pentru a “zbura” mai departe și a descoperi pasiunea mea spre cercetare și a-mi continua studiile de master, specialitatea sociologie, la Universitatea Oxford (Marea Britanie), dar și doctorale, aceeasi specializare, la European University Institute (Florența – Italia). Mai mult, cu ajutorul și dedicarea unor profesori deosebiți, am învățat să gândesc critic și am realizat faptul că nu mai sunt acea studentă care doar aprobă, dar care poate și argumenta, contesta și chiar contribui în extinderea literaturii de specialitate în domeniul meu. Universitatea Babeș – Bolyai (Facultatea de Istorie, specializarea Studii de securitate) mi-a oferit un mediu excelent pentru încurajarea libertății intelectuale prin dezbateri, prezentări dar și discuții informale. Universitatea a fost un loc de formare a personalității, dar și a abilitățiilor non-cognitive care au contribuit, în mod fundamental, la formarea mea profesională, dar și personală. Uitându-mă în spate, constat cu satisfacție ca UBB a fost primul pas, dar de departe cel mai important, în a-mi schimba perspectivele profesionale, a mă specializa și în alte domenii, dar și de a vedea această lume în diverse moduri. (1255 caractere)

Andrei Țigănaș, absolvent FSPAC, Administrație Publică

 • Voice „Sculptor” at Tiganas Communication

Pentru mine universitatea este o școală, un concept și o etapă de viață. E o școală pentru că acolo am studiat, am dat examene, am fost evaluat și am trecut la nivelul următor ca om și profesionist. E un concept pentru că ea, universitatea, depășește cu mult pereții școlii și limita orelor de curs sau laborator. Pentru mine, practic, universitatea se confundă cu studenția pentru că se întinde pe mai multe arii ale vieții: studiu, carieră, iubire, experiențe, trăiri. E o etapă de viață pentru că aici, în băncile facultății, îți faci tranziția dintre adolescent și adult. Universitatea e prima formă de libertate pe care o întâlnești ca tânăr.

Universitatea mi-a dat o bază pe care am putut să construiesc mai departe. Nu sunt de părere că facultatea ar trebui să fie o școală de meserii care te pregătește pentru un loc de muncă anume. Cred că înainte să devii un profesionist e important să fii un OM valoros, iar universitatea îți dă această șansă. Cât timp am fost student am avut libertatea să citesc și să studiez domenii de activitate diverse indiferent că au avut sau nu legătură cu profesia pe care am îmbrățișat-o mai târziu. În anii studenției am citit filosofie, economie, religie, am învățat limbi străine și am buchisit inclusiv tratate de medicină sau cărți de istoria artei.

Când ești elev lecturile tale se limitează prea mult la curriculum, la programă. Când devii adult, cititul și studiul au mai degrabă o funcție utilitară: citești cartea x ca să-ți rezolvi problema y sau să ajungi la rezultatul z. Ei bine, atunci când ești student poți să înveți în mod dezinteresat: să citești, să te cufunzi în experiențe noi și să trăiești o viață bogată, plină de culoare. Asta mi-a adus universitatea 4 ani plini și intenși care au contribuit decisiv la omul care sunt astăzi. (1457 caractere)

Cristina Varo, absolvent Facultatea de Sociologie și Asistență Socială

-Terapeut, trainer

UBB a avut un rol major în formarea și drumul meu profesional. Am apreciat în mod deosebit pregătirea și competența profesorilor pe care i-am avut, seminariile practice, deschiderea și încurajarea voluntariatului, prezentarea și vizitarea ONG-urilor și instituțiilor publice în care asistentul social își poate desfășura activitatea tocmai pentru a avea o vedere de ansamblu cuprinzătoare asupra domeniului.

La finalul celor patru ani de studiu m-am simțit pregătită pe toate domeniile mele de activitate, începând cu munca de asistare socială și terminând cu managementul proiectelor comunitare: scriere de proiecte, campanii de finanțare, evaluare și management. E adevărat, am făcut practică și voluntariat în toți cei patru ani de studiu, ani care m-au ajutat în conturarea și dezvoltarea mea profesională. Ulterior, am ales să mă specializez în zona formării de adulți, training, coaching și terapie.

Obișnuiesc să spun despre Facultatea de Asistență Socială a UBB că este o facultate excelentă de psihologie practică, în care ai ocazia să îți dezvolți abilitățile de relaționare, de analiză și evaluare și care îți oferă un câmp larg de intervenție pentru toate categoriile sociale. […] Felicitări UBB și mulțumesc profesorilor care mi-au îndrumat pașii! (1073 caractere)

Mark Török, absolvent Facultatea de Studii Europene

 • Fondator Asociația Gutenberg și Prefectul Studenților (2012 – 2014)

UBB pentru mine reprezintă un mediu excepțional de dezvoltare. Pe primul loc ca relevanță sunt oamenii cu care am interacționat, atât profesori, cât și studenți. UBB, fiind cea mai mare universitate din România, este un adevărat magnet pentru oameni de valoare. Cu oameni buni poți să pornești la drum lung, în vederea atingeri unor scopuri mărețe, lucru pe care l-am și făcut prin fondarea Asociației Gutenberg și prin reprezentarea studenților din universitate, în calitate de Prefect al studenților din UBB, în perioada 2012-2014.

În calitate de student al liniei germane din cadrul UBB, am avut norocul să am profesori din România, dar și din Germania. Am găsit în anumiți profesori adevărați prieteni și mentori care mi-au ghidat dezvoltarea. Cel mai relevant este cine devii tu ca om în această perioadă de studenție. Tu ești Michelangelo care îl sculptezi pe David, iar David este viitorul tău. Acest proces de formare nu se oprește odată cu absolvirea. (806 caractere)

Saul Pop, absolvent FSPAC

 • Foto sub-editor la Thomson Reuters

Am descoperit pasiunea pentru fotografie în ultimul an de liceu, iar în următorii trei ani m-am folosit de toate resursele disponibile în afara cadrului universitar pentru a învăța și a-mi dezvolta abilitați necesare fotojurnalismului și fotografiei din spectrul social. Am decis să aplic la programul de licență la Departamentul de Jurnalism al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării deoarece eram conștient că pasiunea și informația acumulată până în acest punct au nevoie de o structură și de un mediu care să mă ghideze.

Din fericire am găsit în cadrul universitar contextul în care cunoștințele mi-au fost rafinate. Universitatea m-a ajutat să trec pragul de la un fotograf aspirant la unul care a învățat cum să își organizeze drumul astfel încât scopul final al educației să nu fie doar unul utopic.

Un alt element important din cadrul Universității „Babeș – Bolyai” este faptul că universitatea are un număr mare de profesioniști absolvenți sau profesori care au rămas în strânsă colaborare cu mediul academic. Posibilitatea unui student de a munci alături de profesori sau profesioniști care au absolvit facultatea este un privilegiu de care eu am profitat la maxim. (1014 caractere)