Dacă te-ai gândit până acum că e momentul să te angajezi, dacă ai căutat un loc de muncă și ai puțină experiență în acest domeniu înseamnă că, cel mai probabil, ai parcurs câțiva pași standard: ai dat sfoară-n țară că ești în căutarea unui job, te-ai ”plimbat” pe internet căutând oferte, ai trimis CV-ul pe diferite site-uri sau la firme de recrutare. Nimic greșit. Întrebarea este, când ai căutat un loc de muncă ai știut ce cauți? Sau, mai degrabă, ai ieșit așa cum ieșim la pescuit într-o zi însorită de vară, să vedem ce prindem?

Cei mai mulți dintre noi își ”pescuiesc” locurile de muncă aruncând CV-ul precum momeala și așteptând să apară o pradă suficient de atractivă. Nimic greșit, dar parcă nici nu arată a dezvoltare profesională sau a investiție în carieră. Atunci când ne interesează cu adevărat cariera noastră sunt câțiva factori la care e bine să luăm aminte înainte de a lua decizii importante.

Oportunitatea de a învăța și de a mă dezvolta profesional. Chiar dacă vorbim de un job temporar, chiar dacă discutăm despre voluntariat sau internship, orice alegi să faci trebuie să îți ofere oportunitatea de învățare și dezvoltare profesională. Dacă ai 10 zile sau 10 ani de experiență în domeniul de activitate tot este unde să mai poți crește din punct de vedere profesional, așa că oferă-ți respectul de a spune ”pas” locurilor de muncă din care nu ai nimic de învățat.

La începutul carierei mele m-au interesat mai puțin banii și m-a interesat mai mult ce pot învăța de la locul de muncă. Așa că orele suplimentare nu au fost o problemă, contextele noi de muncă le-am privit ca pe o provocare, mi-am transformat șeful în mentor și am plecat cu viteza vântului din orice loc unde nu mi s-a oferit oportunitatea de a învăța. Azi sunt recunoscătoare că primii ani i-am investit astfel, deoarece primii ani de muncă nu au fost doar despre experiența în domeniul meu de activitate, ci am clădit pentru dezvoltarea expertizei.

Stabilitatea locului de munca. Pentru unii dintre noi e important ca locul de muncă să fie unul stabil, în timp ce alții preferăm să lucrăm pe proiecte de scurtă durată. Indiferent de situație, e bine să înțelegi că nimeni nu îți poate garanta că primul loc de muncă are să fie și ultimul. Stabilitatea locului de muncă este ceva ce tu creezi și nu ceva ce ți se oferă. Fă-te indispensabil, caută să știi cât mai multe, fii un bun coleg de echipă, racordează valorile companiei la valorile personale. Acestea sunt lucrurile care cresc șansa ca tu să fii cel sau cea care decide cât anume vei sta într-un loc de muncă.

Flexibilitatea programului de muncă. Unora ne place să lucrăm după un program fix. Fie că este vorba despre 4 sau 12 ore, vrem să știm care e ora la care începe și care e ora la care se termină programul. Alții preferăm să lucrăm sub presiunea deadline-urilor și să ne facem propriul program de muncă. Indiferent de situație, ai nevoie să știi care e programul de lucru și contextul care ți se potrivește cel mai bine. Chiar dacă îți place să lucrezi pe proiecte cu deadline și să îți aranjezi singur programul zilnic, trebuie să poți lucra și într-un program fix când e nevoie. Dar un program de muncă ne place mai mult decât altul, așa că trebuie să știm care e situația înainte de a ne asuma diferite angajamente. În caz contrar s-ar putea sa fim obosiți nu din cauza muncii prestate, ci pentru că am avea impresia că se lucrează haotic la locul de muncă sau că e prea multă structură.

Proximitatea față de familie și prieteni. Unii visăm la locuri de muncă în țări exotice sau căutăm oriunde în țară doar să se plătească bine. Și după ce am făcut bagajul și am plecat descoperim că, în fapt, ne e prea dor de casă pentru a da randament. Acum câțiva ani mi s-a propus un job în Statele Unite. Mi-a plăcut mult ideea, mi-au plăcut și condițiile de muncă. M-a pus pe gânduri, însă, viața departe de cei dragi. Sunt prea ancorată social ca să pot spune că aș pleca fără urmă de regret. Așa că am ales să lucrez 3 luni în Europa – suficient de departe încât să înțeleg ce înseamnă proximitatea față de familie și prieteni și suficient de aproape încât să îmi permit să dau o fugă până acasă dacă doresc. Am căutat ca job-ul din Europa să fie similar celui din SUA, iar la finalul celor 3 luni am știut să spun ”pas” plecării. Azi lumea mă întreabă de multe ori de ce prefer să lucrez în țară dacă am oferte mai bune în străinătate. Ofertă mai bună din perspectiva lor înseamnă mai mulți bani. Dar eu știu că, în această perioadă a vieții, proximitatea față de familie și prieteni reprezintă un factor important pentru mine. Poate peste câțiva ani lucrurile vor sta altfel. Așa că, înainte de a alege o carieră la mulți kilometri distanță, asigură-te că poți trăi fericit departe de casă.

Remunerația ofertată. Până acum nu am pus problema banilor, dar și aceștia reprezintă un aspect important. În primul rând e bine să știi ce să accepți și ce să refuzi. O ofertă bună din punct de vedere financiar vine și cu responsabilități mai multe. Analizează cu atenție aceste responsabilități pentru a decide dacă dorești sau nu să le faci față și abia apoi spune DA banilor.

Identificarea cu valorile organizației. Sistemul de valori ne guvernează întreaga existență și, totuși, îi dăm prea puțină importanță când vine vorba de muncă. Înainte de a alege un loc de muncă interesează-te care sunt valorile angajatorului și dacă ți le poți impropria. Află dacă el poate respecta valorile tale și dacă locul de muncă are să devină contextul în care să știi că principiile tale de viață nu doar că nu sunt încălcate, dar sunt și respectate. Locul de muncă ocupă aproximativ 8 ore din zi. Dacă ne gândim la o carieră și la faptul că, după orele de muncă la birou mai urmează zilnic 1-2 ore în care să te pregătești, să înveți, să te dezvolți, ajungem la aproape 10 ore. Din 24 de ore, 10 ore înseamnă mult. Gândește-te bine în ce măsură dorești să petreci cele 10 ore într-un loc unde nu îți poți exprima valorile.

Cunoaște-te pentru a înțelege de ce optezi pentru o decizie și nu pentru alta și, mai ales, pentru a anticipa rezultatele alegerilor făcute.

Analizează fiecare dintre factorii care îți influențează deciziile de carieră. Trece-i în segmentele colorate, apoi explică specific cum anume acel factor este relevant pentru tine în momentul în care trebuie să iei o decizie de carieră sau o decizie academică. Completează chenarele folosind cuvinte cheie prin care să descrii fiecare factor.

Tabelul deciziilor

Putem să folosim acest tabel atunci când suntem puși în fața unei decizii față de care nu suntem siguri și pentru care nu am găsit încă o modalitate de a o aborda.

Situatia cu care ma conflunt (specifica)

Strategia nr. 1

Strategia nr. 2

Strategia nr. 3

Importanță (de la 1 la 10)

Costuri si beneficii

       
        
        
        
        
        
        

Am ales decizia cu numarul ___ pentru că:

____________________________________________________________________________________________