Să zicem că într-o zi, de bună voie sau silit de părinţi, fraţi, mătuşi, te hotărăşti că vrei un job! (Fie ţi s-a urât cu viaţa de după frumoasa studenţie, fie că buzunarul nu mai este cum a fost cândva).

Noi îţi prezentăm câţiva paşi siguri, verificaţi de tz ori, despre cum şi ce să faci ca să fii sigur că nu te angajează nimeni!

Să începem, zic:

Ai auzit că trebuie să ai un CV, aşa că îl faci cum ştii tu mai bine.

Ai grijă când completezi CV-ul:

 1. Să omiţi o cifră sau să adaugi una în plus la numărul tău de telefon (ideal este să nu îl inserezi), în acest mod dacă intenţionează cineva să te contacteze telefonic, să fii de negăsit.
 2. Dacă uiţi să adaugi adresa de e-mail, eşti bestial! Dacă totuşi hotărăşti că vrei să fie acolo, recomandăm să fie prima pe care o ai de la 16 ani: treosc_ploesc, barossanul1, puimicdulshe16, alinutza_princess, etc. (vei rămâne cu siguranţă în mintea angajatorului).
 3. Adaugă o poză cu tine în ipostazele care te caracterizează cel mai bine: la o petrecere (sau după), o poză împreună cu un/o prieten(ă) (este oricum evident cine aplică pentru acest post: TU!!) şi lista poate continua.
 4. Dacă ai câteva experienţe de voluntariat, de muncă, asigură-te că NU le aranjezi cronologic! Lasă pe mîna angajatorului să descopere misterele experienţei tale.

Dacă vrei să fii outstanding, recomandăm un infografic foarte colorat cu multe multe săgeţi, liniuţe, căsuţe, etc. Vei fi in acest fel un fel de Master CV Artist.

All good până acum…

Aplicăm pentru un job de entry-level pe bestjobs/ejobs, pentru o poziţie de Call Center Operator.

Situaţia este simplă aici:

 1. Aplici cu un CV (ideal să uiți să atașezi CV-ul) şi o scrisoare de intenţie (wow! mda, am auzit şi de aşa ceva, și mi-am făcut una aşa mai generală).

Și aștepți….aștepți…După vreo 10 zile te gândești că doar doar din cei 499 aplicanți, o sa îți vină rîndul cu siguranță să fii sunat (doar ai respectat planul cu strictețe).

 1. Dacă totuși trimiți un email cu nume, prenume, musai in CC să adaugi încă vreo 10 firme, să îți crești șansele! Și mai scrii că: “a-i avut experiență in ong și v-ei fi-i foarte bucuros sa începi o colaborare”.

Nu uităm să specificăm în același email că aplicăm pentru un job de Marketing Specialist/Florar decorator/etc. să fie și mai evident că ești super interesat de postul lor de Call Center Operator și încă ai interese și mai vaste.

Interviul

Dacă până aici ai bifat fiecare pași, cineva de la HR te-a sunat pentru interviu, înseamnă că ai făcut vreo greșeală cu siguranță (sau căsuța de recycle bin al angajatorului era prea plină să te mai adauge și pe tine).

 1. Etapa pregătitoare interviului: înainte cu o seară de Marele eveniment îți faci curaj cu o licoare a lui Bacchus…două… trei;
 2. A doua zi la interviu ajungi exact la fix! De la recepție ți se spune că a întrebat de tine doamna de la HR cu câteva minute în urmă. Înțelegi că ești așteptat, ești important, ce mai! (este 3 fix și cinsprezece, sfertul academic!);
 3. Ai intrat într-o sală. Fă-te comod, cît mai comod, de exemplu cu mîinile în buzunar sau poți căuta un obiect pe care să îl mânuiești cu ușurință, un pix de preferat pe care din când în când să îl tot închizi și redeschizi (oricum încă ți-e rău de aseară, zgomotul te calmează);
 4. Ascultă cu atenție, nu schița niciun zâmbet, gest, nimic! Sau dimpotrivă dacă ești mai energic de felul tău, exprimă-te cu gesturi largi, râsete copioase, arată că ești un team-player …
 5. Redă motivația ta (pe care ai învățat-o pe de rost) pentru acest post: „Vreau să mă dezvolt profesional și îmi place să lucrez cu oamenii!”
 6. La secțiunea întrebări pe care le adresezi intervievatorului: “Cît se stă peste program?” , „Cu salariul cum facem?”, „ Cu cît se plătesc orele suplimentare?”, „Cîte zile de concediu am?”, în final: „Am mai multe oferte, vă anunț eu când mă hotărăsc.”

Dacă trec vreo 2 săptămani fără răspuns înseamnă că nu te-au meritat!

Și uite așa ți se confirmă încă o dată și ție (ca multor altora) că sistemul, pilele, angajatorii dificili, aia de la HR, toți și mulți alții sunt ÎMPOTRIVA ta!

Te aşteptăm la Centrul de Carieră pentru a descoperi împreună cum poţi folosi aceste informaţii în dezvoltarea traseului profesional.

Articol scris de Daniela Iusco