Simona Ardelean a absolvit Facultatea de Litere, specializarea română-engleză iar acum este profesor la Liceul Pedagogic „Gh. Șincai” din Zalău și Senior Teacher la o scoală de vară din Marea Britanie. Capacitatea de analiză critică pe care a dobândit-o la cursurile de Literatură comparată şi Teoria literaturii a constituit pilonul formării sale intelectuale. În viața sa profesională, lecţiile pe care le-a desprins ţin de tact, de răbdare şi de stăruinţă. Singurele bătălii pe care le acceptă sunt acelea cu ea însăși… încercând în fiecare zi să fie un om şi un profesor mai bun decȃt a fost.

  1. Ce studii ați absolvit în cadrul Universității Babeș-Bolyai (facultatea, specializarea, nivelul de studii)?

Am absolvit Facultatea de Litere, secţia romȃnă-engleză. Apoi am urmat ȋn cadrul aceleiaşi universităţi un master ȋn Istoria imaginilor-istoria ideilor şi un doctorat ȋn Literatură comparată (teza: Afinităţi elective ȋn raportul vizual-verbal).

2. Care este organizația/compania/instituția în care activați momentan și poziția ocupată aici?

Sunt profesor la Liceul Pedagogic “Gh. Şincai”, Zalău.

3. Descrieți pe scurt traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor.

Imediat după licenţă am suţinut examenul de titularizare. Deşi am avut prima notă pe judeţ, nu am găsit un post ȋn oraşul natal, astfel că, vreme de un an am făcut naveta ȋntr-un orăşel aflat la 30 şi ceva de kilometri depărtare. Mai apoi, ȋn ȋncercarea de a minimiza costurile de transport şi de a mă apropia de domiciliu m-am detaşat ȋntȃi la un Colegiu Tehnic din oraşul meu natal şi apoi la Liceul Pedagogic. După 5 ani de detaşare, am reuşit, ȋntr-un final, cȃnd s-a ivit un post liber să mă transfer- lăsȃnd ȋn urmă postul meu aflat la 30 de km depărtare- la Liceul de Artă „ I. Sima” unde am predat vreme de 4 ani. Liceul Pedagogic mi-a rămas ȋn suflet: m-am detaşat acolo pentru ȋncă 2 ani. Anul acesta mi s-a aprobat şi transferul. Ȋn total sunt vreo 13 ani de drumuri, de segmentări, de experienţe diverse. Ȋn paralel am colaborat pentru 2 ani cu Universitatea Tehnică şi am ţinut cursurile de engleză la extensia universităţii din localitate, dar şi cu o şcoală din Marea Britanie (anul acesta se vor ȋmplini 4 ani de summer camp- ȋntȃi ca EFL teacher şi apoi ca Senior Teacher).

4. Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul profesional?

Succesul profesional nu se măsoară ȋn cantitatea de hȃrtii pe care trebuie să le avem la dosar. Pentru mine succesul a ȋnsemnat dimineaţa ȋn care aproape toţi elevii de a 10 a m-au aşteptat cu cărţile comandate de pe internet pe bancă doar pentru că ceea ce le spusesem despre roman li s-a părut interesant; a ȋnsemnat cele două cărţi pe care le-am scris şi publicat, dar mai ales zȃmbetele copiilor care termină liceul şi cu care, ȋntȃmplător mă ȋntȃlnesc peste ani pe stradă.

5. Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?

Fizic, foarte dificil a fost primul an. Nu numai faptul că naveta nu se deconta şi eu aveam un salariu de ȋncepător, dar pe atunci- şi cȃnd spun mă şi văd bătrănă- naveta o făceam cu un microbus al cărui geam din spate lăsa fulgii albi să ne ajungă pe creştete ca o ȋncununare a frigului cumplit pe care-l simţeam ȋn picioare. Dar cele mai grele momente au ţinut de ȋngustimea spiritului unor oameni care erau puşi să ne conducă şi nu să se considere competitorii noştri. Lecţiile pe care le-am desprins ţin de tact, de răbdare şi de stăruinţă. Singurele bătălii pe care le accept sunt acelea cu mine. Ȋn fiecare zi vreau să fiu un om şi un profesor mai bun decȃt am fost. Ȋn ceea ce-i priveşte pe copii, e greu să le ştii poveştile de viaţă care uneori sunt atȃt de dureroase, dar e minunat cȃnd reuşeşti să-i faci să dorească mai mult şi, mai ales, să lupte pentru asta.

6. Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care au fost acelea care v-au facilitat succesul în carieră?

Mi-ar fi plăcut tare mult să facem mai multă practică la catedră. Am predat pentru o vreme ȋn ultimul an de facultate la „George Coşbuc” şi a fost minunat.

Capacitatea de analiză critică dobândită la cursurile de Literatură comparată şi Teoria literaturii este pilonul formării mele intelectuale.

7. Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent?

Să ȋnţeleagă şi să aplice conceptul de networking. Să participe, voluntar, la diferite acţiuni ale Univeristăţii, să participe la traininguri pe la diferite companii, să citească mult pentru a se desăvȃrşi ca spirit, dar să nu uite şi să se bucure de orice provocare.