1. Ce studii ați absolvit în cadrul Universității Babeș-Bolyai (facultatea, specializarea, nivelul de studii)?

Am absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Secția Comunicare și Relații Publice, Diplomă de Licență obținută în 2007.

  1. Care este organizația în care activați momentan și care este poziția ocupată aici?

Comisia Europeană, Ofițer de politici și programe în domeniul migrației, Unitatea Turcia, Instrumentul pentru Refugiați în Turcia.

  1. Descrieți pe scurt traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor.

Am candidat la un post public din cadrul Ministerului de Turism și Comerț – pe care l-am obținut -, și am fost trimisă la Madrid, unde am început să lucrez în august 2007. Am demisionat de pe această poziție în iunie 2009, pentru a începe un job la Organizația Internaționala pentru Migrații a Națiunilor Unite (OIM), biroul din Khartoum, Sudan, apoi în Amman, Iordania, până în 2012. Am decis să întrerup cariera profesională și jobul la OIM, pentru a începe un masterat la Universitatea Cambridge. Am obținut diploma de masterat în 2013 (MPhil in Environment, Society and Development). După terminarea masteratului, am fost consultant timp de un an și jumătate pentru Public International Law and Policy Group in Sarajevo (Bosnia și Herțegovina) și pentru International Centre for Migration Policy Development în Bruxelles, în timp ce scriam articole pentru o revistă online Katoikos Making Europe.

În Septembrie 2015 am început să lucrez la Comisia Europeană, ca expert pe migrație.

  1. Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul profesional?

Succesul profesional înseamnă a lucra pe o poziție în care înveți ceva nou în fiecare săptămână, în care echipa cu care lucrezi te apreciază ca și coleg și în care câștigi destul ca sa ai un minim confort material. Succesul profesional pentru mine e imposibil de imaginat, fără a avea timp îndeajuns pentru activități în viată privată, sau fără un echilibru sănătos între viață privată și cea profesională.

  1. Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?

Am întâlnit nenumărate situații dificile. De exemplu, munca într-o echipă din care fac parte colegi din colțuri diferite ale lumii, care au un stil diferit de a lucra. Fiecare dintre noi se întâlnește cel puțin o dată cu un coleg dificil pe parcursul carierei. Și ultimul lucru care vrea să îl audă un manager e ca doi dintre angajații lui nu se înțeleg și munca nu avansează din această cauză. În astfel de situații, am învățat cât este de important să înțelegi obiectivele profesionale pe care le ai în comun cu colegii tăi, să arăți ca ești capabil de empatie și de respect reciproc și să lucrezi în echipă cât de bine poți.

  1. Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care au fost acelea care v-au facilitat succesul în carieră?

Baza cunoștințelor este foarte importantă, la fel ca și conținutul materiilor. Notele sunt foarte importante dacă vrei să continui o carieră academică și să aplici la un masterat și/sau doctorat în România sau în străinătate. Dar, pentru mine, au avut aceeași valoare și cunoștințele dobândite în afara cărților de studii: cunoștințe despre cum să îți gestionezi timpul ca să poți învăța când vrei să fii de activ pe plan social (și să știi care este cel mai tare club din oraș), cunoștințe despre ce resurse trebuie să accesezi și unde le poți găsi, astfel încât să acoperi toate fațetele materiei pentru examen, cunoștințe dobândite din activități extra-curriculare etc. Nimic din ce înveți nu este „în plus”.      

  1. Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent?

Unui student în anul I i-aș recomanda să încerce să se adapteze cât mai repede la orar, la sistemul de examinare periodică și la metodele de căutare a informației pentru a învăța cât mai bine și mai eficient. Rezultatele academice bune îți pot da libertatea de a alege dintr-o varietate mai mare de specializări în cariera profesională. Și să îți faci mulți prieteni între colegi. Ei pot să fie cei mai faini parteneri de distracție, și/sau te pot ajuta cu informații despre ce trebuie să înveți pentru următorul examen.

Unui proaspăt absolvent i-aș recomanda să se implice în primul job pe care îl găsește, chiar dacă nu este ideal pe plan profesional și să nu aștepte să i se ofere jobul ideal. Unele porți se deschid pentru că ești un bun angajat, iar job-ul ideal nu există; de aceea îl și numim astfel: „ideal”. Și să nu înceteze să învețe și să se formeze, chiar și după terminarea facultății.