temp_image_20190321_112226_6b592ef9-b222-44e5-b787-2640ac5762c2_876354723697110317

Saul Pop este absolvent al Universității Babeș-Bolyai, secția Jurnalism. A lucrat ca foto editor în cadrul Reuters, iar în prezent se ocupă de mai multe proiecte de fotografie documentară. 

Cea mai mare calitate a unui absolvent este răbdarea, consideră el, deoarece ai nevoie de timp pentru a fi considerat un profesionist, ci nu doar un tânăr entuziast. Iar facultatea este locul perfect în care poți să înveți și să pui întrebări legate de lucrurile pe care vrei să le aprofundezi, punând astfel o temelie puternică la baza celui care vei fi în cinci ani.

1.Ce studii ați absolvit în cadrul Universității Babeș-Bolyai?

În anul 2016 am absolvit studiile de licență la în cadrul Departamentului de Jurnalism, linia de studiu engleză a Facultății de Științe Politice Administrative și ale Comunicării. În prezent, studiez Management Media în cadrul programului de masterat de la aceeași facultate.

2. Care este organizația în care activați momentan și care este poziția ocupată aici?

Până nu demult am lucrat ca foto editor în cadrul Global Pictures Desk al agenției Reuters, iar momentan mă ocup de finalizarea mai multor proiecte personale de fotografie documentară.

3.Descrieți pe scurt traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor.

Din fericire, parcursul meu profesional a început cu mult înaintea finalizării studiilor. Am reușit să încep o colaborare cu un ziar local încă din anul I de facultate, iar în primul an de master am ajuns să lucrez pentru Reuters.

4.Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul profesional?

De când am început fotografia mi-am stabilit drept țintă sau etalon de succes momentul în care o să ajung să muncesc pentru Reuters. Trebuie să recunosc că acest succes era prevăzut într-un viitor mult mai îndepărtat.

5. Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?

Fotografia de presă necesită foarte multe investiții în aparatură și pregătire profesională. Din păcate, veniturile unui fotoreporter nu pot fi considerate peste medie și așa se ajunge într-o situație de constantă incertitudine financiară. Personal am simțit că pasiunea pentru fotografie și pentru photostorytelling e mai puternică decât nevoia unui confort financiar.

6. Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care au fost acelea care v-au facilitat succesul în carieră?

Când m-am înscris la facultate am sperat ca anii petrecuți aici să mă ajute în procesul de formare. Am avut șansa ca la facultate să găsesc un mediu profesionist și care mi-a dat șansa să ajung în medii în care nu credeam că voi ajunge. Prin intermediul facultății am avut șansa să particip cu fotografii la expoziții, am făcut parte din proiecte de amploare și am ajuns să fiu fotograf staff pentru Untold.  Bineînteles toată experiența mi-a fost foarte utilă în obținerea locului și munca în cadrul Reuters.

7. Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent?

Unui student de anul întâi i-aș recomanda să își stabilească cât mai repede un țel în ce privește cariera lui. O dată ce știi ce vrei să faci, unde vrei să ajungi în 5 sau 10 ani cred că e foarte important să începi să muncești pentru visul tău.

Facultatea este locul perfect în care poți să înveți și să pui întrebări legate de lucrurile pe care vrei să le aprofundezi. În funcție de facultate, ai la dispoziție trei sau patru ani în care să te perfecționezi în domeniu, astfel punând o temelie puternică la baza celui care vei fi în cinci ani.

Cred că cea mai mare calitate a unui absolvent este răbdarea. Dacă a reușit să facă un prim pas în domeniul pe care îl urmărea, proaspătul absolvent trebuie să înțeleagă că are nevoie de timp pentru a crește. Chiar dacă, începător fiind, ești mai capabil decât alți oameni care probabil sunt mai vechi în domeniu sau firmă, trebuie să înțelegi că ai nevoie de timp pentru a fi considerat un profesionist, ci nu doar un tânăr entuziast.