Mark Török este absolvent al Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Timp de 2 ani a ocupat poziția de Prefect al Studenților din UBB. 

După un stagiu de practică de câteva luni în Germania în domeniul educației politice, s-a implicat în dezvoltarea comunității naționale și internaționale Gutenberg.

Plusvaloarea vine în momentul când zici ”Stop, nu mai renunț! Acum mă pun să construiesc”, crede Mark. 

  1.  Ce studii ați absolvit în cadrul Universității Babeș-Bolyai (facultatea, specializarea, nivelul de studii)?

Am absolvit Facultatea de Studii Europene, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, în limba germană, apoi am continuat masteratul la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Publicitate în limba germană și nu în ultimul rând, am urmat studiul doctoral, în domeniul istoriei, fără însă a-mi susține teza sau a-mi finaliza studiile. 

  1. Care este organizația în care activați momentan și care este poziția ocupată aici? 

În viață inițiezi și te implici în tot felul de activități, la care la un moment dat renunți (mai ales la cele de voluntariat). Plusvaloarea vine în acel moment când zici ”Stop, nu mai renunț! Acum mă pun să construiesc”. 

Asta am decis și eu. Am decis să sprijin construcția unui ecosistem de tineri implicați în schimbarea lumii într-un loc mai bun. Știu că sună grandoman, dar e pe bune! 

Mă consider liderul comunității GUTENBERG, o comunitate care a pornit de la ONG-ul studențesc Asociația Gutenberg – Organizația Studenților vorbitori de limba germană (www.gutenberg.ro). Organizația a ajuns în 2019, după 10 ani de existență, la a dezvolta 3 organizații studențești în Cluj, Iași și București și 17 organizații de elevi în diferite județe.

După ce am trecut de perioada de studenție am început să mă gândesc cum pot să nu renunț la ce am construit și să lucrez cu aceeași oameni faini din ONG. Așadar am ajuns la concluzia că antreprenoriatul e cheia. Rolul meu momentan este să sprijin dezvoltarea organizațiilor, dar în special să asigur o tranziție a oamenilor implicați în Gutenberg către antreprenoriat și inițiativele începute până acum. Proiectele începute până în acest moment sunt un site de joburi (MeinJob.ro), Centrul Gutenberg alături de care poate învăța oricine limba germană și o rețea de tabere în limba germană.

  1. Descrieți pe scurt traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor. 

În anul 3 de facultate am fondat ONG-ul studențesc Gutenberg, apoi am mai fondat încă 2 ONG-uri, am fost implicat în diverse proiecte. Tot timpul îmi făcea plăcere să contribui la proiecte ce pot avea un impact pozitiv în societate, în diverse comunități.

La finalul masteratului am fost ales Prefect al Studenților din UBB și din 2012 până în 2014 am reprezentat studenții universității în Senat, Consiliu de Administrație și alte astfel de structuri de reprezentare. Apoi, am făcut o practică de câteva luni în Germania în domeniul educației politice. După acest moment m-am întors în țară și am decis să mă implic pe dezvoltarea comunității naționale și internaționale Gutenberg.

  1. Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul profesional? 

Succesul înseamnă să faci pași constanți spre a-ți atinge obiectivele, în timp ce înveți, crești, dar și sprijini alți tineri să devină mai buni ca tine.

  1. Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație? 

Una din cele mai pregnante situații din viața mea e că sunt prea energic și intens pentru unii colegi, am învățat să mai cizelez această latură. Credeam că dacă îmi doresc eu ceva, toți își doresc acest lucru. Cel puțin așa credeam eu că ar trebui, cât timp sunt lucruri care au un impact pozitiv. Am învățat că e nevoie de timp și că această implicare și dedicare e un proces.

Am mai învățat că ideile nu contează, ci implementarea lor. Am mai învățat că trebuie să fii implicat și să te dezvolți constant pentru ca atunci când ți se ivește o oportunitate să știi ce să faci cu ea, deoarece, dacă nu ești pregătit, trece pe lângă tine. Am mai învățat că toată lumea povestește despre antreprenoriat și părțile pozitive, dar mult prea puțini despre cât de greu e și ce eforturi presupune. Prea puțini îți zic cu cât de multă îndoială față de sine și decizii de luat este presărat drumul antreprenoriatului. Am mai învățat cât de importantă e dezvoltarea personală constantă și aici aș aminti o greșeală pe care o fac mulți. Mulți cred că ”știu ei cum stă treaba cu dezvoltarea personală” și că nu au nevoie de așa ceva. Este o foarte mare diferență dintre A ȘTI cum stau lucrurile și A FI. Una e să știi teoretic cum e să arunci o minge la coș, alta e să exersezi până când arunci orice minge la coș.

Oricum, cea mai bună metodă de învățare e să nu renunți. Să înveți constant și în fiecare dimineață să te trezești cu același entuziasm pentru ideile în care crezi. Atunci poți să obții orice ți-ai propus! 

  1. Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care au fost acelea care v-au facilitat succesul în carieră?

Un răspuns scurt: implicarea și viața de ONG-ist. Să sprijin și să adun oameni în jurul unei idei.

  1. Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent? 

Studenților de anul 1 le recomand să devină cel puțin coordonatori de departament într-un ONG studențesc, dacă nu chiar manager sau președinte al acelei organizații. E un mediu perfect de învățare (practică) și o super oportunitate. Și când e greu, să nu renunțe! Să își ducă responsabilitățile până la capăt, fără excepție. Sunt multe lecții de învățat.

Tinerilor absolvenți le-aș recomanda să își stabilească o direcție și să nu renunțe la ea. Și dacă simte că nu mai poate, să facă o pauză. Să mai învețe. E un citat celebru: ”Don’t wish it was easier, wish you were better! Don’t wish for less problems, wish for more skills!” – Jim Rohn. Iar dacă simt că nu e ce trebuie, pot modifica doar puțin cursul și direcția. Nu e niciodată o opțiune să oprești motoarele, nu la vârsta asta, deoarece sunt atât de multe de învățat pe parcurs. 

Le recomand să aibă mult curaj și sunt de părere că, dacă acum nu încearcă să implementeze idei și proiecte mărețe (poate chiar riscante), nu o vor face niciodată.

Sunt multe filmulețe de dezvoltare personală și antreprenoriat pe YouTube (nu cele de genul ”cum am devenit bogat peste noapte”). Recomand măcar un astfel de filmuleț pe zi. Recomand un proces de învățare zilnic, asemănător spălatului pe dinți – dezvoltarea personală trebuie să devină o rutină!