Lavinia Tăutu a absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. 

Timpul ei profesional se împarte între orele dedicate pacienților din cadrul Ambulatoriului Integrat de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și practica privată, unde desfășoară ședințe de psihoterapie individuală și de cuplu, precum și evaluări clinice. Lavinia a lucrat, pentru o perioadă, și în domeniul expertizei psihologice judiciare, colaborând cu Instanțele de Judecată din județul Cluj și zonele limitrofe, în spețe unde este numită expert psiholog de către Instanță.

  1. Ce studii ați absolvit în cadrul Universității Babeș-Bolyai (facultatea, specializarea, nivelul

de studii)?

În 2008 am absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, nivel licență. Am făcut parte din ultima generație de studenți care a urmat patru ani de studii. Tot în 2008, a absolvit și prima generație (nivel licență) de trei ani. Îmi aduc aminte concurența acerbă din acel an, pentru un loc la programul masteral, tocmai datorită faptului că am absolvit două generații. În toamna anului 2008, după examenul de admitere, am început studiile în cadrul programului masteral de Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Timp de doi ani, în cadrul specializării, am pus bazele a ceea ce avea să devină o profesie și o pasiune.

  1. Care este organizația în care activați momentan și poziția ocupată aici?

Timpul meu profesional se împarte între orele dedicate pacienților din cadrul Ambulatoriului Integrat de specialitate (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase) Cluj-Napoca, începând cu anul 2011, și practica privată, unde desfășor ședințe de psihoterapie individuală și de cuplu, precum și evaluări clinice. Din anul 2017 sunt colaborator HOLO – psihologie pentru comunitate, unde credem că, cu fiecare persoană putem schimba o comunitate.

  1. Descrieți pe scurt traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor.

Din anul 2009 până în 2011 am activat ca și psiholog clinician în cadrul unei policlinici private. A fost o perioadă dificilă pentru că, în același timp, urmam și cursurile masterale. După finalizarea cursurilor masterale  am dat concurs în vederea ocupării postului actual din cadrul Ambulatoriului.  În anul 2012 am înființat cabinetul privat de psihologie clinică și psihoterapie, unde inițial desfășuram terapie asistată de animale în compania labradorului meu, Astor, primul câine de terapie din Cluj. Vara anului 2016 a fost dedicată acțiunilor de voluntariat desfășurate într-o tabără de refugiați sirieni din Grecia. Acolo am făcut cunoștință cu o patologie clinică despre care doar citisem în manualele de specialitate însă nu am avut contextul să întâlnesc, dar care s-a dovedit a fi o experiență atât personală cât și profesională extraordinară.  La finele anului 2016 (în urma unei formări de 2 ani) am început să lucrez în cadrul cabinetului privat de psihologie în domeniul expertizei psihologice judiciare, colaborând cu Instanțele de Judecată din județul Cluj și zonele limitrofe, în spețe unde eram numită expert psiholog de către Instanță.

  1. Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul profesional?

O bună perioadă de timp, în special la începutul carierei, asociam succesul profesional cu nivelul financiar. Însă cu cât avansam în carieră cât și în plan financiar, nu mă simțeam „de succes”. Asta până când mi-am dat seama că este important să găsesc  sensul, semnificația a ceea ce făceam. Cu alte cuvinte, să găsesc acel „de ce”? Convingerea în baza căreia acționez și lucrez. Acel crez interior pentru care merită să dau tot ce este mai bun în meseria mea. Acest „de ce” mi-a îndreptat pașii spre formarea în terapia de cuplu Imago, având convingerea că relațiile sănătoase (indiferent de natura lor) contribuie semnificativ la starea noastră de sănătate mentală și emoțională.

  1. Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?

2017 a fost un an dificil din punct de vedere profesional deoarece eram implicată în multe proiecte astfel încât ajunsesem să lucrez 7 zile din 7. Asta până când organismul meu a început să cedeze și datorită nivelului mare de stres am început să somatizez, totul culminându-se la finele anului cu o epuizare mentală ce m-a determinat să mă retrag din activitatea profesională timp de 2 luni. Dacă ar fi să trag o concluzie în urma acestui episod, ar fi că „mai puțin înseamnă mai mult” și că nu trebuie să lucrez până la epuizare. De atunci sunt mai atentă la orele petrecute la locul de muncă, proiectele în care mă implic și încerc să am un echilibru între ceea ce înseamnă viață personală și viață profesională.

  1. Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care au fost acelea care v-au facilitat succesul în carieră?

Anii facultății m-au învățat ce înseamnă toleranță la frustrare și să accept că lucrurile nu se vor întâmpla atunci când vreau eu, sau doar pentru că eu îmi doresc foarte tare. Am înțeles că în spatele fiecărui comportament există un motiv, uneori conștient, de cele mai multe ori inconștient. Și că introspecția este o abilitate pe care o dobândești în timp, dar care te ajută mult în a te înțelege.

  1. Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent?

Să investească constant în ceea ce înseamnă dezvoltare profesională dar și personală. Și să încerce să fie cât mai adaptabili în ceea ce privește cariera lor.