Cristina este absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, fiind licențiată în 2 specializări: Psihopedagogie Specială și Pedagogia Învățământului Primar și Prșcolar.

În prezent, Cristina este psihopedagog la Asociația Autism Prietenie Terapie (APT) din municipiul Cluj-Napoca.

 

 

 

  • Descrieți în câteva cuvinte traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor.

După finalizarea stu

diilor am profesat ca profesor psihopedagog și profesor educator în două școli speciale din municipiul Cluj-Napoca, timp de 4 ani. Apoi am descoperit pasiunea mea pentru analiza comportamentală aplicată și de 4 ani lucrez cu tineri și copii cu Tulburări din spectrul autist (TSA) după principiile ABA și particip la cursuri de formare pentru a avea rezultate cât mai bune în terapie.

 

  • Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul profesional?

Pentru mine succesul profesional înseamnă, în general, copii care urcă fericiți pe scara independenței si a integrarii în societate. În mod particular, succes profesional e primul cuvânt rostit, prima cerere, o interacțiune funcțională între doi copii și fiecare obiectiv îndeplinit în munca mea cu tinerii și copiii cu TSA.

 

  • Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?

Da, întâlnesc uneori situații dificil de gestionat, dar cu cât nivelul de dificultate e mai mare, cu cât rezultatele se lasă mai mult așteptate, cu atât satisfacția e mai mare atunci când ele apar. Ca lecție desprinsă din acest

e situații pot să îl citez pe Ignacio Estrada:,,Dacă un copil nu poate învăța în felul în care noi îi predăm, ar trebui să predăm în felul în care el poate învăța”. Am mai  învățat că întotdeauna un copil are un potențial ascuns, care merită descoperit. De asemenea, am înțeles importanța formării continue, a flexibilității si a deschiderii spre schimbare și importanța lucrului în echipă.

 

  • Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care v-au facilitat succesul în carieră?

Mi-au fost de mare folos orele de practică si experiențele profesionale împărtășite de cadrele didactice, dar si informațiile teoretice m-au ajutat să iau decizii, să analizez situații, să rezolv probleme. Adesea am avut nevoie să reiau anumite cărți sau suporturi de curs si să le recitesc.

 

  • Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent?

În anul I de facultate m-am gandit să renunț pentru că asteptările mele nu erau îndeplinite. Dar mă bucur că am terminat studiile, pentru că această meserie a devenit pentru mine o pasiune, un sens al vieții. Prin urmare, recomand studenților din anul I să aibă răbdare, să creada în visul lor care i-a determinat să aleagă această facultate, pentru că, prin cunostințele dobândite pe băncile facultății, prin fiecare pas făcut înainte, își construieste un viitor care le va aduce satisfacția de a fi utili, de a schimba vieți. Iar unui proaspăt absolvent îi recomand să aleagă cu încredere să profeseze în acest domeniu. Puțini oameni merg cu placere la muncă în fiecare dimineață, iar eu mă număr printre aceștia.