• Ce studii ați absolvit în cadrul Universității Babeș-Bolyai?
 • Am absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Administrație Publică – nivel licență
 • Am terminat în 2008 am făcut parte din ultima promoție cu 4 ani. Ulterior au intrat în vigoare reglementările Bologna, 3+2+3.
 • Din 2012 sunt doctor în management cu o teză de marketing pe care am susținut-o sub egida Universității Tehnice din Cluj.
 • Care este organizația/compania/instituția în care activați momentan și poziția ocupată aici?

Sunt două organizații de care răspund:

1 Țigănaș Communication SRL-D, firma mea care funcționează din 2017. Aici sunt „Mamă și tată”, momentan, dar sper ca asta să nu dureze mult. Concret, sunt asociat unic, director, dar și femeie de serviciu, șofer și ce mai e nevoie. E o firmă mică, dar foarte ambițioasă cu potențial de creștere. Ca ownerul, bineînțeles 🙂 De anul acesta am 4 colaboratori în firmă. Ei nu sunt angajații mei, ci freelanceri pe care i-am contractat pe perioadă nedeterminată. Colaboratorilor le externalizez părți din munca pe care până mai ieri o făceam singur: PR, relații cu clienții, cercetare, organizat evenimente. Nu cred că mai are rost să spun că sunt niște oameni minunați în care am foarte mare încredere. Împreună transformăm, încet firma pe care o conduc  într-o organizație care crește organic și sustenabil.

2 International Adversiting Association Young Professionals (IAA -YP). Este cea mai importantă organizație profesională a oamenilor de marketing și comunicare la nivel internațional. IAA YP are o filială la Cluj din 35 de membri, iar aici sunt președinte la al doilea mandat. Ca asociație organizăm la Cluj evenimente nișate pe pasionații de marketing precum conferințe, seri de Q&A cu invitați valoroși, concursuri de briefuri etc.

 • Descrieți în câteva cuvinte traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor.

E ca pe Facebook la capitolul relationship: its complicated 🙂 Inițial m-am gândit să mă fac manager în sistemul public, poate chiar primar, motiv pentru care am ales AP (administrație publică). Totuși, socotelile de acasă nu bat mereu cu cele din târg. Am să descriu mai jos principalele etape care mi-au marcat cariera.

Etapa 1.

Încă din anul 1 de facultate mi-am descoperit înclinații spre scris și vorbit în public. Așa se face că primul job a fost la un ziar obscur din Turda, iar cel de-al doilea în același oraș la Fundația Rațiu pentru Democrație. La fundație am fost responsabil de comunicare, iar în calitatea asta am moderat conferințe de presă, am participat la emisiuni TV, am învățat să scriu comunicate și texte pentru website. Facebook nu exista.

Etapa 2.

M-am apropiat mult de audio vizual și am lucrat succesiv la Radio Cluj, Pro TV, Radio Guerrilla, Napoca FM.

Etapa 3.

Am urmat studii doctorale le Universitatea Tehnică și tot acolo mi-am descoperit înclinația pedagogică în perioada în care am fost cadru didactic asociat.

Etapa 4.

Cu doctoratul în marketing proaspăt obținut am intrat în 2012 în industria de marketing și publicitate. Aici, Vitrina Advertising a fost școala de bază pentru mine, iar Bloomanity (o firmă ingenioasă de marketing online pentru traineri) a fost „masteratul” meu.

Etapa 5.

În 2016  am lansat cursul online Cum Să Vorbești Bine și am devenit „sculptor” de voci, adică trainer de voce, dicție și oratorie. Din 2017 mă dedic peste 80% acestui proiect care mă pasionează teribil. Pentru activitatea mea de „sculptor” mi-am deschis, practic firma.  În restul timpului fac freelance copywriting și conduc IAA YP Cluj. Cea din urmă activitate pot s-o desfășor doar pentru că am 3 vicepreședinți care mă secondează și fac o treabă impecabilă. Le datorez foarte multe. Sunt mândru de parteneriatul pe care îl am cu el. Cei 4 colaboratori din firmă și cei 3 vicepreședinți din asociație sunt toți femei. Am înceredere în meticulozitatea, conștiinciozitatea și responsabilitatea femeilor.

 •         Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul profesional?

Să-ți aliniezi munca la viziunea, misiunea și valorile tale. Rolul unei cariere e să întărească și susțină direcția pe care tu ai ales s-o urmezi în viață. S-a dus perioada lui „fac meseria asta pentru că se cere pe piață”. Ea se înlocuiește acum cu „fac meseria asta pentru că:

 • mă împlinește
 • mă ajută să-mi folosesc 100% potențialul
 • se aliniază pe valorile mele
 • îmi dă satifacția că sunt util și nu fac umbră pe degeaba”

Când cele 4 bulleturi de mai sus se îndeplinesc în mod simultan banii vin în mod organic și devii un om prosper.

 

 • Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?
 • Am vrut să fiu bursier NEC la Andrei Pleșu, dar am picat selecția cu brio
 • Am scris 2 proiecte europene, dar am ratat finanțarea
 • La un incubator de afaceri m-am prezentat acum vreo 4 ani cu un proiect de start-up de toată jena. S-a ales praful din el
 • Am vrut să construiesc un curs de dezvoltare personală la care nu mi s-a înscris nicio persoană
 • În timpul doctoratului am scris un studiu pe care am vrut să-l public într-o carte, dar materialul a fost respins la peer review.

Eșecul nu-mi este străin. Din toate cele de mai sus am învățat multe. De exemplu, când îmi duc mașina la benzinărie ca să o spăl comand mereu spălare automată. Atunci când mașina urcă pe platformă, observ că ea trebuie să treacă prin foarte multe perii aspre și jeturi de apă rece să poată străluci la final și să arate ca nouă. Oare nu e la fel și cu noi, cu oamenii?

 • Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care v-au facilitat succesul în carieră?

Cred că rolul facultății nu e să ofere cunoștințe. Știu, sună ciudat ceea ce am scris, dar răspund de ceea ce declar. Cunoștințele se găsesc acum pe n platforme, pagini, cărți, câte și mai câte. În optica mea, facultatea creează contexte și oferă oportunități pe seama cărora studentul să crească. Studentul se profesionalizează după ce termină facultatea, dar până atunci e important să se descopere și înțeleagă ca om. Pe mine facultatea m-a ajutat să mă descopăr, să mă testez și chiar să mă reinventez. Le mulțumesc pentru asta dascălilor mei, tuturor și fiecăruia în parte.

 • Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent?

Sfaturi practice și pentru unii și pentru ceilalți:

1. Nu te holba în ecranul telefonului atunci când umbli pe stradă. Nu vei vedea viața și vei rata oameni și oportunități.

2 Distrează-te și vii vesel. Totuși,  nu uita că fiecare oră pe care o petreci la Untold, Electric sau în club trebuie compensată mai târziu cu 2 ore de liniște și introspecție în natură. Proporțional cu gălăgia din noi avem datoria să ne construim liniștea pentru că de acolo vin descoperirile profunde.

3 Pune corect i-uri, cratime și diacritice când scrii. Dă bine și e profi. Nu-ți strica imaginea fără sens.

4 Cere și ți se va da, caută și vei afla, bate și ți se va deschide. N-am zis-o eu 🙂

5 Uită-te în oglindă dimineața și stai acolo cel puțin 2 minute. Spune-ți că ești frumos, deștept, talentat și ai toate comorile în tine. Trebuie doar să valorifici darurile pe care le-ai primit deja.