Anca este absolventă a Facultății de Biologie și Geologie, specializarea Biochimie și a urmat cursurile masterale la specializarea Chimie criminalistică în cadrul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică.

În prezent Anca ocupă funcția de asistent de cercetare la Inswtitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM). Totodată, este doctorand al Școlii doctorale de Biologie Integrativă din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

 

  • Descrieți în câteva cuvinte traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor

       În timpul masteratului am avut șansa de a deveni membru al grupului de cercetare condus de domnul conf.univ.dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, ocazie cu care am lucrat într-un proiect    despre substitutele de sânge. Parte a acestui proiect a fost transferată către INCDTIM Cluj, unde ulterior am fost angajată ca asistent de cercetare. Tot în perioada respectivă, în directă legătură cu acest proiect, am câștigat o bursă de cercetare acordată de World Federation of Scientists, cu sediul în Elveția. Beneficiind de acest sprijin, am înregistrat și primele rezultate științifice constând în articole publicate în reviste de specialitate. În toamna anului 2015 am fost admisă la doctorat în cadrul Școlii doctorale de Biologie Integrativă, sub coordonarea domnului prof. univ. dr. Marcel Pârvu.

 

  • Ce înseam

    nă pentru dumneavoastră succesul profesional?

       Cred că succesul profesional are mai multe niveluri, pe care le atingem pe parcursul formării noastre ca specialiști. Toate rezultatele efortului pe care îl investim în dezvoltarea noastră construiesc, de fapt, ceea ce numim succesul profesional. Primele examene, lucrarea de licență, accesul într-un grup de cercetare, publicarea unui articol, doctoratul etc. Pentru mine, încrederea acordată de domnul prof. Pârvu în a iniția și a duce la bun sfârșit un proiect de cercetare reprezintă parte a ceea ce înțeleg eu prin acest concept. În fond, toate etapele care îți permit dobândirea unui anumit grad de independență reprezintă, cred eu, succesul profesional.

 

  • Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?

        Sigur că am întâlnit situații dificile, dar vrând-nevrând am învățat să ne adaptăm și să găsim strategii pentru a le gestiona. Din păcate, birocrația excesivă și lipsa fondurilor sunt                provocări cu care cred că se confruntă aproape toți cercetătorii din România. Însă lecția de bază pe care am învățat-o este aceea că prin perseverență, curaj și implicare putem depăși                  măcar parte a acestor neplăceri.

 

  • Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care v-au facilitat succesul în carieră?

          Foarte utile mi-au fost cunoștintele din domeniul de specialitate (biochimie, fiziologie animală, chimie analitică), fără de care nu aș fi putut accede în echipele de cercetare din care am        făcut și fac parte. Dar utile mi-au fost, cu siguranță, și abilitățile de gândire critică/analitică.

 

  • Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent?

         Recomand tuturor studenților de anul I să citească mult, să-și urmeze pasiunea și să se specializeze în domeniul care consideră că li se potrivește cu adevărat. Absolvenților le recomand      să trateze cu toată seriozitatea munca pe care o depun, pentru că, dincolo de cunoștințele dobândite, este esențial modul în care ne raportăm fiecare dintre noi la activitatea noastră. Iar              seriozitatea și respectul cred că reprezintă ingrediente ale succesului pe termen lung.