adrian_muntean

Adrian Muntean a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea „Atletism”. A lucrat o perioadă la radio, apoi ca profesor la un liceu din Cluj-Napoca. 

În 2011 a înființat Asociația „Minute de Mișcare”, un program sportiv care promovează mișcarea în rândul copiilor preșcolari și școlari. Pentru Adrian, succesul înseamnă copii mulți în sala de sport, activități reușite și părinți încântați și mulțumiți. 

1. Ce studii ați absolvit în cadrul Universității Babeș-Bolyai (facultatea, specializarea, nivelul de studii)? Facultatea de Educație Fizică și Sport (2002-2006), specializarea „Atletism”.

2. Care este organizația/compania/instituția în care activați momentan și poziția ocupată aici?

În anul 2011 am fondat Asociația „Minute de Mișcare”. Este un program sportiv complex, divers și foarte bine primit de către copii. Când spui „Minute de Mișcare”, spui: tabere de vară, de iarnă, baschet, dans, balet, mișcare pentru adulți, petreceri sportive, Bursa „Minute de Mișcare” care se adresează copiilor bolnavi de cancer din Cluj. Organizăm în fiecare an Cupa cu același nume. Este o Cupă plină de mișcare sănătoasă, trasee aplicative și circuite contra timp. Se oferă diplome, medalii și cupe, iar în pauzele competiției avem mini concerte de muzică populară, ușoară, dans, demonstrații de artă, live bending.

3. Descrieți pe scurt traseul dumneavoastră profesional după finalizarea studiilor.

Încă din timpul facultății lucram la radio. Asta am făcut și după ce am absolvit studiile universitare. Însă din anul 2008, deci după 2 ani de când am terminat facultatea, am zis că este momentul oportun să văd ce presupune meseria de profesor. În urma concursului de titularizare, am luat postul de profesor la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj. Deși am luat mai mult de 7, nu au fost posturi titularizabile în perioada aceea. Acolo am avut 2 ani minunați, plini de proiecte sportive. Eu le spuneam copiilor din școală… că suntem Liceul de Muzică cu program sportiv. Dintr-o întâmplare ciudată, o nouă lege a învățământului, a trebuit să renunț la post și atunci am zis ca este musai să fac ceva pe cont propriu. Un an am activat ca și „Cerc Sportiv” în cadrul Liceului de Muzică. Am avut parte de o doamnă director care m-a apreciat și am avut o relație bună în cei 2 ani petrecuți acolo. M-a înțeles că am rămas fără serviciu și mi-a permis să folosesc sala pentru acel cerc sportiv. Sala a fost plină mereu… Copiii își doreau să participe la activitățile sportive puțin altfel de după orele de curs. Așa s-a născut Asociația „Minute de Mișcare”care merge din ce în ce mai bine. Muncă multă, seriozitate, continuitate și diversitate. Practic din CERC s-a transformat într-o asociație sportivă.

4. Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul profesional?

Pot să spun cu sinceritate că îl trăiesc acum. Este extraordinar să văd cum proiectul fondat de mine a crescut așa frumos, a dospit așa bine și are atâta succes. Multe grădinițe ne-au contactat pentru a organiza acolo activitățile noastre sportive combinate. Succesul nu înseamnă bani, nu partea financiară este cea mai importantă în toată ecuația asta. Niciodată nu am pus accent pe această parte, puțin mai sensibilă. Am dorit mereu ca succesul să însemne copii mulți în sală, activități reușite, părinți încântați și mulțumiți. Evident că având sala plină, vine și partea financiară. Dar pe primul loc – esențial pentru mine – este să vină cei mici la mișcare. Să spună acasă ce au făcut, să spună că au fost la MINUTE. Suntem un mic brand care își dorește să se mențină pe piață la fel ca și până acum… Dorim să fim serioși și lumea ne va căuta cu siguranță. Suntem prea diverși și faini să nu ne caute 🙂

5. Pe parcursul carierei dumneavoastră profesionale ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?

Nu îmi amintesc nimic major. Am ieșit din toate încercările. Desigur că au fost câteva. Fie vacanțele, când nu aveam cu ce să achităm chiria sălii. Dar ne-am gândit repede la următorul pas și așa s-au născut taberele de vară (sportive și de aventură). Următorul an am organizat și tabere de ski și tabere de o zi pe perioada vacanțelor de vară.

Mereu trebuie să fii cu un pas în față și să faci ca roata să se învârtă. Sau altfel spus: cu bocancii în picioare, precum pompierii.

6. Dintre cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada studiilor, care au fost acelea care v-au facilitat succesul în carieră?

Am învățat multe. Dar nu am ceva anume să spun că mi-a schimbat viața.

7. Ce ați recomanda unui student din anul I? Dar unui proaspăt absolvent?

Nu puneți niciodată accent pe bani. Munciți, fiți serioși și banii vin. Pot să fie mulți, mulți. Dar prima oară, demonstrați, lucrați cu pasiune, cu idei. Schimbați lumea din jur. Creați, veniți cu ceva nou. Nu vă lăsați niciodată. Învățați lucruri practice, zâmbiți și credeți în voi. Orice vis poate deveni realitate.

PS: Visul meu din copilărie a fost să ajung la Radio. Am ajuns în anul 2 de facultate… Și asta pentru că nu m-am lăsat până nu am ajuns acolo unde mi-am dorit. Deci se poate, dragilor! Vă doresc succes! Avem nevoie de oameni harnici, serioși, pasionați.

Poți fi profesor, manager, portar, om de întreținere etc, dacă faci cu pasiune, seriozitate munca ta, o să ai și bani, o să trăiești bine și mulțumit prin munca ta. O să poți să-ți cumperi o excursie, să zic, și vei fi tare mândru ca prin munca ta ai reușit. Doriți-vă lucruri mărețe, visați și munciți.

8. Alte aspect pe care doriți să le modificați.

Aș schimba în totalitate sistemul de învățământ. Aș tria cadrele didactice titulare și comuniste care încă mișună în sistem. De aceea merge așa greu totul. De aceea copiii sunt plictisiți de scoală. Oare de ce este greu să ne modernizăm, să aducem profesori pasionați, profesori care pot schimba percepții, mentalități?