În ziua de azi, fiecare ne petrecem o bună parte din zi în mediul online. Ei bine, asta se întâmplă și în cazul persoanelor care lucrează în domeniul recrutării. De multe ori se întâmplă ca persoanele care lucrează în recrutare să caute persoanele potrivite pentru diferite posturi în mediul online, pe site-urile de specialitate. Totodată, pe aceste site-uri companiile postează diferite anunțuri de angajare, la care utilizatorii pot aplica. În România există câteva astfel de site-uri care sunt gratuite pentru posibilii candidați și există câteva principii de bază care trebuie respectate, indiferent de care site vorbim.

Completează toate câmpurile oferite de site. Notează obiectivul de carieră (poate fi unul dintre cele formulate în ziua 3) și criteriile job-ului dorit. Sunt lucruri pe care angajatorii le pot avea în vedere. Completează apoi experiența profesională, folosindu-te de CV. Dacă nu ai prea multă experiență, poți trece și job-urile sezoniere, experiențele de voluntariat sau practică, dar e musai să treci responsabilitățile pe care le-ai avut și competențele pe care le-ai dezvoltat. Dacă ai deja ceva experiență în domeniul în care vrei sa lucrezi în continuare, poți omite aceste experiențe temporare dacă nu sunt relevante. Ca și în CV, experiențele de muncă le trecem în ordine invers cronologică (de la cea mai recentă, la cea mai veche) și ai grijă să nu lași perioade mari de timp ”goale”, deoarece nu te încântă ce ai lucrat atunci. Cel mai probabil angajatorul te va întreba despre perioada respectivă la un posibil interviu. Este necesar astfel să fim coerenți până la final, dar în același timp conciși. Încearcă să nu depășești două pagini. Poți verifica acest lucru deoarece site-urile de specialitate îți dau posibilitatea să vizualizezi CV-ul, să îl listezi direct sau să îl salvezi în format PDF.

În ceea ce privește educația, descrie cât mai complet acele câmpuri, începând cu perioada liceului. Dacă ai urmat o facultate sau un masterat, notează specializarea urmată, universitatea unde ai fost înscris și perioada în care ai urmat cursurile. Dacă ai urmat alte cursuri de calificare relevante pentru domeniul în care îți cauți loc de muncă, trece-le și pe acelea. Cât despre limbile străine cunoscute, îți recomandăm să fii onest. Dacă e nevoie să știi o limbă străină pentru un anumit post, cel mai probabil angajatorul va verifica nivelul tău printr-un test sau un interviu desfășurat în limba respectivă. Nu în ultimul rând, completează-ți CV-ul și în limba engleză. Cele mai multe site-uri oferă și această posibilitate, pe care merită să o iei în considerare, mai ales dacă îți dorești un job într-o multinațională sau chiar în afara țării. 

Așadar, mediul online este una din alternativele pe care angajatorii le folosesc atunci când caută candidați. Ține și de tine să ai acces la informații, dar și să poți fi găsit. Ia-ți niște timp zilele acestea pentru a te face prezent și în mediul online.