Un prim pas în alegerea carierei este autocunoașterea. Deciziile pe care le luăm atât în carieră, cât și în viață, depind de felul nostru de a fi, de dorințele, aspirațiile și limitele noastre.

Autocunoașterea este un concept vast, ce cuprinde o mulțime de aspecte referitoare la sine. De regulă, când vorbim despre carieră și alegerea parcursului profesional, ne axăm pe câteva dimensiuni majore: interese, valori profesionale, aptitudini, cunoștințe și trăsături de personalitate.

Mai jos sunt câteva întrebări utile în vederea autocunoașterii. Fiecare dintre ele vizează una dintre aceste dimensiuni:

  • Ce mi-ar plăcea să fac? (interese)
  • Ce știu? Ce cunoștințe am? În ce domeniu? (cunoștințe declarative)
  • Ce știu să fac? La ce mă pricep? (cunoștințe procedurale)
  • Ce domenii se pliază cel mai bine pe felul meu de a fi? (trăsături de personalitate)
  • Care sunt valorile la care mă raportez? (valori profesionale)

Răspunsul la aceste întrebări ar putea reprezenta un prim pas spre luarea unei decizii de carieră. Este foarte important ca aceste răspunsuri să fie analizate, descrise amănunțit, pentru a ne face o idee cât mai clară despre noi înșine.

Interesele ne arată care ar fi ariile sau domeniile în care ne-ar plăcea să activă. Aceste interese nu sunt neapărat stabile, ci, ele se pot modifica în funcție de experiențele noastre de viață și de contactul pe care îl luăm cu diverse profesii.

Valorile sunt idei, gânduri la care ne raportăm în viață, sunt lucruri pe care noi le apreciem la ceilalți și care ne indică ce decizii să luăm în viața noastră cotidiană. Valorile ne ghidează nu doar alegerile, ci și acțiunile. Sunt principii de bază pe care le putem asimila din familie, sau pe care le putem prelua din mediul exterior, de la prieteni sau din diverse alte contexte. Alegem să interiorizăm anumite valori și nu altele, deoarece considerăm că ni se aplică, ni se potrivesc și că ne permit să ne trăim viața așa cum ne dorim.

Cunoștințele, fie ele procedurale sau declarative se referă la ceea ce cunoaștem până la momentul prezent. Sunt informații și aptitudini pe care le-am dobândit de-a lungul timpului, prin educație, experiență și diverse activități în care ne-am implicat. Cunoștințele declarative se referă strict la ceea ce știm din punct de vedere teoretic despre anumite domenii sau lucruri, iar cunoștințele procedurale vizează ceea ce știm să facem în manieră practică sau ce aptitudini, abilități avem.

Trăsăturile de personalitate sunt acele caracteristici care ne definesc pe noi ca indivizi, având, în principal o bază biologică, genetică, dar fiind influențate și de experiența de viață și de mediile în care am crescut, în care ne-am dezvoltat.

Toate aceste aspecte cumulate creează un sine unic, care ne dictează ce comportamente să adoptăm, de ce persoane să ne înconjurăm, ce decizii să luăm.

Valorile, interesele, trăsăturile de personalitate, cunoștințele, aptitudinile analizate separat ne pot conduce spre decizii asumate fără a ne înțelege pe deplin, decizii care să nu ne satisfacă pe termen lung din punct de vedere profesional. Aceste caracteristici se afla in relație de interdependență și este foarte important să avem imaginea de ansamblu la începutul traseului nostru profesional.

Articol scris de Maria Moga