De multe ori ne aflăm în situații în care muncim din greu pentru a obține ceva ce ne dorim fără a ști cu precizie ce ne dorim. Formulăm idei generale riscând a fi nemulțumiți cu ceea ce facem, riscând a risipi resurse inutile în lipsa unei traiectorii profesionale clare. În ziua de azi, multă lume, desigur și mulți studenți, își doresc un loc de muncă bun. Dar ce înseamnă de fapt un loc de muncă bun? Să aibă program fix? Să fie bine plătit? Să îmi placă ceea ce fac? Sau chiar toate cele spuse până acum? Fiecare dintre noi avem altă definiție pentru un ”job bun”. Dar cum știm atunci că avem ceea ce ne dorim?

Chiar și atunci când vorbim despre un loc de muncă e bine să ne stabilim câteva obiective care să ne ghideze spre ceea ce ne dorim. Dar obiectivele trebuie exprimate într-un anumit fel pentru a ne fi într-adevăr de folos. O strategie poate fi setarea de obiective SMART. SMART este un acronim, care spune de fapt că obiectivele noastre trebuie să fie:

1. Specifice – ce vreau efectiv să obțin? cum definesc termenii mai vagi?

2. Măsurabile – cum îmi măsor progresul și când știu că am obținut ceea ce mi-am propus?

3. Abordabile/De atins – pot într-adevăr să ating acest obiectiv? am resursele necesare pentru a ajunge la obiectiv?

4. Relevante – este acest obiectiv în concordanță cu planurile mele pe termen lung? merită să investesc resurse pentru a îndeplini acest obiectiv?

5. Încadrat în Timp – cât timp estimez că îmi va lua să ating acest obiectiv? sau care este data la care acest obiectiv vreau să fie atins?

Astfel, scopul de ”a avea un loc de muncă bun” poate fi transformat în ”îmi doresc un loc de muncă în domeniul X, cu program fix de 8 ore. Pentru acest lucru, în următoarele 2 luni voi petrece câte 2 ore, de 3 ori pe săptămână, lucrând la propriul CV pe care îl voi posta pe site-urile de specialitate și pe care îl voi depune la minim 3 agenții de recrutare. Tot în acest timp, mă voi interesa despre locurile de muncă disponibile din orașul în care locuiesc.” Putem vedea că obiectivul nu doar a devenit mai specific, ci acum știu exact, pe pași, ce am de făcut pentru a-l îndeplini.

În concluzie, obiectivele SMART ne ajută să știm pentru ce anume muncim, ne dau o direcție, ne îndrumă pe pași spre ”victorie”, ne ajută să ne monitorizăm progresul și să știm când am atins obiectivul. Tu ce obiective SMART poți formula pentru cariera ta?

Fișa de lucru – Formularea obiectivelor SMART

Scrie mai jos obiectivul tău în carieră sau cel academic și apoi analizează-l după modelul SMART. Încearcă să îl reformulezi pentru a ști mai clar ce trebuie să faci pentru a-l îndeplini.

Obiectiv: 

S

(specific)

M

(măsurabil)

A

(abordabil/de atins)

R

(relevant)

T

(încadrat în timp)

-Ce vreau să obțin mai exact?

-Îmi este clar rezultatul pe care îl vreau?

-Cum îmi voi măsura progresul?

-Cum voi ști că

l-am atins?

-Am resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv?

-Ce trebuie să fac pentru a-l atinge?

-Merită să investesc în acest obiectiv?

-Este el important pentru planurile mele?

-Cât timp îmi va lua să ating acest obiectiv?

-Care este data la care voi ști că l-am îndeplinit?

    

 

Obiectiv reformulat: _______________________________

După ce ai formulat obiectivul SMART, împarte-l pe pași mai mici, care sunt mai ușor de pus în practică. Notează în tabelul de mai jos ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți atinge obiectivul până la termenul stabilit.

Acțiuni specifice

Termen limită