Explorarea în carieră înseamnă atât să te cunoști pe tine însuți, cât și să cunoști piața locurilor de muncă și modul în care cele două aspecte interacționează pentru ca tu să obții rezultatele de care ai nevoie sau pe care ți le dorești. Astfel, implicarea în procesul de explorare în carieră înseamnă a determina: a) de ce am nevoie și ce îmi doresc (sau „cine sunt”); b) ce locuri de muncă mă interesează (sau „ce nevoi/interese va satisface locul meu de muncă”) și c) ce pot eu oferi pieței muncii la schimb cu ceea ce îmi doresc sau de care am nevoie (sau „cum putem interacționa”). Astfel, explorarea presupune atât un proces de autocunoaștere (a propriilor interese, abilități, preferințe sau așteptări), cât și un proces de cunoaștere a pieței muncii.

În plus, explorarea poate fi de două tipuri: de suprafață și de adâncime. Atunci când vorbim despre explorarea de suprafață ne referim la a investiga opțiuni de carieră diferite. De exemplu, dacă sunt student la jurnalism, în etapa de explorare pot să încerc să aflu ce înseamnă să faci reportaje video, să scrii articole de presă sau să iei interviuri și astfel să explorez orizontal domeniul în care studiez, încercând diferite paliere. Scopul explorării de suprafață este de a încerca diferite domenii pe care le consider importante la un moment dat și a vedea cât de mult se potrivesc acestea cu abilitățile mele, trăsăturile de personalitate, interesele și așteptările mele. Recomandarea este ca această explorare orizontală să se realizeze la începutul studiilor, în anii 1 și 2 nivel licență, prin diferite programe de practică, voluntariat sau internship.

Explorarea în adâncime se referă la a analiza o opțiune de carieră, prin mai multe modalități diferite. Dacă, de exemplu, sunt student la jurnalism și aleg să aflu mai multe despre a lua interviuri, analizez opțiunea aceasta prin a lua interviuri față in față pe teren, la radio, etc. sau prin a discuta cu mai mulți specialiști care activează în domeniu. Astfel, reușesc să obțin mai multe informații despre job-ul care mă interesează și știu că se potrivește cu abilitățile, interesele și trăsăturile mele de personalitate. În plus, în urma procesului de explorare, îmi pot ajusta așteptările de la un loc de muncă în respectiva arie de activitate, pentru că deja am văzut ce înseamnă.

Așa cum am menționat deja, explorarea verticală, sau de adâncime, o pot realiza prin discuții cu specialiști în domeniu sau oportunități de internship sau chiar locuri de muncă. Încearcă să te concentrezi pe a găsi oameni care profesează în domeniul ales de tine. Caută 10 oameni din domeniul ales care profesează la tine în oraș. De exemplu, dacă domeniu ales este dreptul și job-ul dorit este avocat atunci interesează-te de 10 avocați din apropiere care profesează și care au succes. Nimeni nu spune ca trebuie să îi găsești pe cei mai buni, însă de multe ori cei care au mai multă experiență și expertiză în domeniu sunt cei de la care avem de învățat. Făcând asta poți să îți formezi o idee despre cum se evoluează în domeniul respectiv sau despre cum fiecare și-a croit un drum diferit dar pe aceeași meserie. Totodată, dacă dorești să profesezi în orașul în care te afli acești oameni sunt posibili angajatori sau chiar mentori.

Este bine să știm cine sunt cei care au aceeași meserie ca și noi mai ales dacă fac asta de mult timp. Astfel putem să îi urmărim, să analizăm modul în care lucrează , să tragem concluzii referitoare la ce vrem să facem mai departe, să învățăm din greșelile lor sau chiar să ”furăm meserie”.

Nu în ultimul rând, e important să participi la evenimente, cum sunt târgurile de carieră. Cel mai mare avantaj al participării la astfel de evenimente este contactul direct cu persoane care reprezintă diverse firme și organizații care sunt în căutare de oameni. Pe lângă faptul că poți să vezi exact care sunt locurile interesate de lărgirea echipei, poți să pui câte întrebări dorești cu privire la ceea ce te interesează. Persoanele prezente la târgurile de carieră pot fi cea mai bună resursă a ta de care merită să profiți. Fie că mergi cu un scop clar setat (de exemplu să găsești un anumit tip de activitate pe care să o poți desfășura, o anumită organizație a cărui colectiv te atrage) sau că participi doar ca să poți să îți faci o idee despre posibilitățile existente, e bine să profiți de informațiile numeroase pe care oricare dintre organizatori ți le poate oferi. În locurile care îți trezesc interesul nu uita să îți lași și datele de contact pentru ca firmele să te poată contacta dacă cred că au nevoie de tine în echipa lor. O altă variantă este identificarea târgurilor de carieră online, mai ales în cazul în care timpul nu îți permite participarea la toate târgurile ce se desfășoară în orașul tău.

Fișa 1 – Explorarea de suprafață

În tabelul de mai jos, notează toate acele domenii sau job-uri care te interesează. În dreptul lor notează și de ce consideri că respectivul domeniu sau job ți s-ar potrivi, gândindu-te la interesele, valorile, abilitățile și trăsăturile tale de personalitate. Apoi, notează cum anume poți afla mai multe despre job-ul respectiv (internship, practică, voluntariat).

Domeniu/Job

De ce mi se potrivește?

Cum pot afla mai multe?

Unde pot afla mai multe? (companie, ONG)

    
    
    
    
    

Fișa 2 – Explorare în adâncime

Fișă explorarea opțiunilor de carieră

Numele meseriei: ……………………………….

Atribuțiile job-ului: numește care sunt acele atribuții/îndatoriri pe care această meserie le necesită:

  • ……………………………………………………..

  • ……………………………………………………..

  • ……………………………………………………..

  • ……………………………………………………..

  • ……………………………………………………..

  • ……………………………………………………..

Mediul de lucru: încercuiește din aceste perechi de antonime mediul pe care îl preferi în cadrul unei meserii:

o Gălăgios/Liniștit

o Mare/Mic

o Cu uniformă/Fără uniformă

o Înăuntru/Afară

o Grup mic/ Grup mare de oameni

o Casual/Profesional

Care sunt acele atribuții pe care ți-ar plăcea cel mai mult să le faci?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Care sunt acele atribuții pe care ți-ar plăcea cel mai puțin să le faci?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ți-ar plăcea să ai această meserie?

o Da

o Nu

De ce?

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Cum poți aplica pentru această meserie?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Fișa 3 – Abordarea specialiștilor în domeniu

O oportunitate bună de a afla lucruri despre viitoarea carieră este să iei legătura cu oameni care lucrează în prezent în acel domeniu. Pregătește o listă de întrebări care să orienteze întâlnirea, precum cea de mai jos.

Numele persoanei de contact: …………………………………………………………………………………..

Cum ai cunoscut această persoană? …………………………………………………………………………..

Locul de muncă: ……………………………………………………………………………………………………..

De cât timp lucrează în acest domeniu? ………………………………………………………………………

Întrebări specifice:

-Ai urmat facultate și master? Sau doar facultate?

-Cum te-ai decis ce vrei să studiezi?

-Ce îți place cel mai mult la locul de muncă?

-Ce îți place cel mai puțin la locul de muncă?

-Cum arată o zi tipică în domeniul în care lucrezi?

-Ce ți-ai fi dorit să știi înainte de a începe să lucrezi aici?

Altele: