Dacă ești student, faptul că mâine deja e septembrie nu înseamnă nimic mai mult decât că mai ai încă o lună de vacanță. Încă o lună pe care ți-o poți petrece acasă, cu familia, cu prietenii, ieșind în oraș și adormind la ore foarte mici. Dar o poți privi ca pe încă 30 de zile în care ai timp de proiectele tale personale, 30 de zile în care mai ai timp să investețti în tine.

Dacă nu mai ești boboc, cel mai probabil până acum, în timpul facultății, ai găsit o mulțime de lucruri pe care ți-ai fi dorit să le faci, dar nu ai avut timp. De la a-ți îmbunătăți limba engleză, germană sau oricare alta, la a urma un anumit curs, cu siguranță au fost proiecte pe care ți-ai propus să le faci, dar nu ți-ai făcut suficient timp. E ușor ca în timpul anului universitar, între cursuri, seminarii și laboratoare pe de-o parte și ieșiri cu colegii, vizitele acasă și timp în care procrastinezi să pierzi noțiunea timpului și să lași acele lucruri pe care ți-ai fi dorit să le faci deoparte.

Vești bune! Mai ai 30 de zile. Investește în tine!

Care ar fi obiectivul tău pentru aceste 30 de zile? Poate o carte (sau două, trei…) pe care ți le-ai cumpărat deja, dar au rămas tot pe raftul cu cărți necitite, poate un film pe care ai vrut să îl vezi sau poate ai vrea să te dezvolți, dar nu știi cum. Există multe cursuri online pe care le poți urma, unele chiar gratuite (verifică ce cursuri sunt în acest moment pe coursera). Dacă nu ai acces la astfel de cursuri, există tutoriale online din care poți învăța. Definește domeniul pe care vrei se te dezvolți și caută online moduri prin care te poți perfecționa și ai grijă ca obiectivele tale să fie SMART!

Poți totodată să îți iei o provocare de 30 de zile. Asta înseamnă că îți alegi să faci un anumit lucru (să citești, să scrii, să fotografiezi etc.) sau dimpotrivă, să nu faci un anumit lucru (să renunți la zahăr, să nu mai bei băuturi carbogazose etc.) și, timp de 30 de zile încerci să te ții constant de provocare. Ajută foarte mult dacă le spui celor din jur ce provocare urmează să începi. Un angajament public are mai multe șanse de a fi îndeplinit decât un angajament pe care îl ținem doar pentru noi. Încearcă să te monitorizezi apoi și să îți notezi undeva dacă ai reușit sau nu să te ții de provocare, în fiecare zi.

Ai aici un TED Talk unde poți afla mai multe despre provocările de 30 de zile și beneficiile acestora. Tu ce provocare ți-ai ales?