Deși deocamdată vedem în fața noastră doar examene sau licența, să nu uităm că vacanța deja ne face cu ochiul. Ca și studenți, planul de pe primul loc pentru această vară este relaxarea și somnul, ambele fiind binemeritate după o sesiune intensă. Totuși, dacă peste vară plănuim doar să ne relaxăm, s-ar putea să ne dezavantajeze pe termen lung. Literatura de specialitate arată faptul că, pentru elevii sau studenții care nu-și mai exersează abilitățile matematice sau cele lingvistice în vacanța de vară, la reîntoarcerea la școală vor avea note mai mici, chiar dacă materia este aceeași. Astfel, ce putem face pentru a rămâne productivi peste vară?

Există mai multe lucruri pe care le poți face în perioada verii, care să-ți fie folositoare:

  1. Investește în viitoarea ta carieră.
  2. Relaxează-te productiv!
  3. Investește în tine.

Vara este un moment bun în care poți câștiga experiență practică. Astfel, poți căuta job-uri sau internship-uri fie în orașul în care studiezi, fie în orașul în care locuiești. Primul pas ar fi să-ți realizezi CV-ul. Dacă nu ai mai făcut asta până acum și nu știi cum să faci asta, nu te speria, avem un articol și pe această temă, aici. Apoi, caută pe site-urile de specialitate anunțuri cu privire la posibile job-uri sau internship-uri sau ia inițiativa! Trimte-ți CV-ul către companiile de recrutare sau către companiile din domeniul tău de interes. Poți chiar stabili cu aceste companii un interviu informațional, despre care poți afla mai multe aici.

Chiar și o zi de job-shadowing e foarte binevenită. Asta înseamnă că, pe parcursul unei zile sau chiar mai multe, mergi alături de un specialist la locul său de muncă și vei fi “umbra sa”. Vei vedea care îi sunt sarcinile de peste zi, ce situații are de gestionat, ce probleme întâmpină și cum le rezolvă. Vei învăța astfel meserie de la acest specialist, fără să îți asumi responsabilități prea mari.

Dacă nu reușești sau nu vrei să te angajezi încă sau să îți cauți un internship, încearcă să aflii mai multe despre job-ul pe care ti-l dorești. Caută persoane care lucrează în domeniul tău de interes și încearcă să intrii în legătură cu aceștia. Fie că reușești să le trimiți un mail în care să le adresezi întrebări specifice despre domeniu, fie că îi urmărești pe rețele profesionale de socializare, e important să îți dai seama “cu ce se mănâncă” domeniul respectiv, astfel încât așteptările tale să nu fie prea departe de realitate. În plus, orice oportunitate prin care poți să îți lărgești rețeaua socială e foarte benefică. Recomandările pe care ți le pot da specialiști din domeniu cântăresc mult alături de CV-ul tău, indiferent de cât de bogat sau structurat este acesta.

Dacă încă nu știi sigur ce ți-ai dori să faci, e momentul să înveți despre obiectivele SMART. Astfel, setează-ți un obiectiv și împarte-l în pași mai mici. Ce anume poți face în vara asta, astfel încât să fii mai aproape de obiectivul tău?

Oriunde te-ai afla în drumul tău în carieră, nu lăsa vara să treacă pe langă tine. Profită de cele 3 luni de vacanță astfel încât nici să nu uiți ce ai învățat în anul universitar ce se încheie, dar să și pui în practică măcar o parte din acele informații.