*** articol scris de Rodica Afrăsinei 

În aceste zile este ușor să ne regăsim cuprinși de neliniște sau anxietate. Ceea ce aveam propus s-a anulat sau s-a amânat, iar ceea ce urmează este încă instabil. Mai exact, obiectivele pe care le aveam planificate s-au modificat prin circumstanțele pandemiei, fapt ce, în cele mai multe cazuri, nu poate fi schimbat de propriile acțiuni.

Totuși, în puterea noastră stă felul în care gestionăm obiectivele pe care le avem. Fie acestea pe termen scurt sau pe termen lung, au utilitatea lor în această perioadă.

Obiectivele pe termen scurt sunt eficiente pentru a ne menține ocupați în plan mental și fizic și a ne construi sistemul de adaptare la situația actuală. E bine să rămânem focusați în sarcinile pentru facultate pe care le avem și pe cele de la job, dacă este posibil. Cărțile, cursurile și serialele pe care le aveam pe listă încă așteaptă să fie terminate și altele noi își pot face loc în program. Avem la îndemână resurse care ne pot oferi provocări zilnice și avem oportunitatea de a petrece mai mult timp cu cei apropiați, ajutându-i sau fiindu-le aproape. Aceste obiective pot fi construite pe zile sau săptămâni, însă nu pe perioade mai lungi.

În același timp, atunci când ne uităm la obiectivele pe termen lung, acestea dau un sens acțiunilor noastre de zi cu zi, ne mențin activi și construiesc un scop pe care să îl avem în vedere pentru această perioadă. Scopul poate fi unul pe care îl aveam definit de dinainte de pandemie și pentru care să ne adaptăm acum activitatea pentru a-l atinge, pe cât este posibil. De asemenea, putem să ne construim unul nou, care să țină cont de resursele actuale. Indiferent de momentul în care l-am stabilit, e nevoie să fie vizibil la sfârșitul acestei perioade. Fie că e vorba de finalizarea licenței sau de completarea unui curs online, acestea dau stabilitate pentru perioada actuală. Astfel vom fi focusați pe atingerea acestuia și vom fi mai puțin vulnerabili la știrile actuale.

Găsește ceea ce e potrivit pentru tine și realizează-ți un program rezonabil pentru implementarea obiectivelor tale.