În momentul în care ne pregătim pentru un anumit domeniu, fie că este vorba de aplicarea pentru un job, internship, voluntariat, fie că ne referim intrarea la facultate, trebuie să avem în minte o serie de abilități care ar putea fi esențiale în aceste contexte. În funcție de obiectivele și scopurile pe care ni le stabilim, cu siguranță va fi nevoie de un efort susținut în vederea atingerii lor.

Atunci când ne stabilim anumite țeluri și dorim să le ducem la îndeplinire, ideal ar fi să ne alcătuim mintal o schiță sau un plan. Acest plan cuprinde acțiunile pe care urmează să le întreprindem, cunoștințele pe care trebuie să le dobândim, abilitățile pe care trebuie să le îmbunătățim. Dincolo de cunoștințe și informații, care pot fi preluate, respectiv însușite într-o manieră facilă și accesibilă trebuie să avem în vedere acele abilități sau calități care ne fac eligibili pentru cariera la care aspirăm.

E bine de știut că abilitățile pot fi de 2 feluri: competențe transversale și competențe profesionale specifice. Competențele transversale se referă la acele abilități care caracterizează relațiile tale cu alți oameni și modul în care abordezi viața și munca. Ele nu sunt specifice unui anumit domeniu, ci se aplică și sunt necesare la orice loc de muncă. Competențele transversale pot include abilități de comunicare, munca în echipă, adaptabilitate, leadership, creativitate, abilități de luare de decizii și multe altele. Deoarece ele sunt subiective, sunt mai greu de măsurat obiectiv, dar nu imposibil. Pe de altă parte, competențele profesionale specifice, așa cum indică și denumirea lor, sunt specifice unui anumit domeniu și includ cunoștințe și abilități specifice unui job sau unui domeniu. Acestea sunt mai ușor de măsurat și, astfel, de dovedit decât competențele transversale, de exemplu prin concursuri, certificări, premii. Un exemplu de competență profesională specifică ar fi cunoașterea unei limbi străine sau a unui anumit program software.

Abilitățile se pot forma sau dezvolta prin diverse activități în care ne putem implica, prin încercări repetate, prin exercițiu. Dacă competențele profesionale specific se dezvoltă prin educație formală, cursuri, programe de specializare, cele transversal se învață conștientizând minusurile pe care le avem și muncind susținut pentru a le depăși. În momentul în care ne setăm o anumită abilitate pe care am dori să o perfecționăm, spre exemplu, trebuie să luăm în calcul și un posibil eșec. Dar, cu toate acestea, nu trebuie să ne descurajăm. Unele necesită o perioadă mai îndelungată de timp și un efort susținut pentru a se dezvolta. Probabil avem alte abilități/calități care o pot compensa pe cea care ne lipsește sau care este insuficient dezvoltată.

Fișa 1 – Descoperă-ți abilitățile transferabile

Fă o listă cu abilitățile tale, pornind de la următoarele puncte. Apoi, gândește-te la câte un exemplu pentru fiecare abilitate dobândită.

  • Toate experiențele tale de muncă

Notează fiecare responsabilitate pe care ai avut-o și fiecare competență pe care ai demonstrat-o la job-urile pe care le-ai avut

Abilitate

Exemplu

  
  
  
  
  
  • Studiile tale educaționale

Notează toate abilitățile și cunoștințele pe care le-ai demonstrat sau le-ai dezvoltat prin educație

Abilitate

Exemplu

  
  
  
  
  
  • Experiența de voluntariat

Scrie toate abilitățile pe care le-ai demonstrat prin implicarea ta în comunitate

Abilitate

Exemplu

  
  
  
  
  
  • Interese și hobby-uri

Scrie toate competențele pe care le-ai demonstrat prin interesele personale și hobby-uri

Abilitate

Exemplu

  
  
  
  
  

Fișa de lucru 2 – Abilități la locul de muncă

Gândește-te la două locuri de muncă posibile, care sunt din domeniul tău de interes. Completează

lista de abilități conform cerințelor.

1.Numele meseriei: ……………………………………..

Abilități cerute:

Abilități pe care le am deja:

Abilități pe care trebuie să le dobândesc:

2.Numele meseriei: ……………………………………..

Abilități cerute:

Abilități pe care le am deja:

Abilități pe care trebuie să le dobândesc: